Projecten De projectadministratie
Copyright© 2019
Compano BV

Overzicht Werkbonnen


 Werkbonnen
Een Werkbon is een opdracht voor één of meer medewerkers. Een werkbon bevat naast de opdracht en werkinstructie één of meer arbeidsregels. Dit zijn regels waarop de uren van de medewerkers geboekt kunnen worden. Daarnaast kan de werkbon het materiaal bevatten, dat nodig is om de opdracht uit te voeren. 
Het materiaal kan vanaf de werkbon besteld worden, intern in het (sub)magazijn of extern via de inkooporders.

Projectstructuur:
  • Project
    • Orders
      • Orderregels (nog niet verdeelde materialen en werkzaamheden)
      • Werkbonnen (toegekende materialen en werkzaamheden)
        • Werkbonregels
          • Urenregistraties
          • Kostenregistraties
          • Materieelregistraties

De status van een werkbon:

In het rechter infopanel vindt u de status informatie van een werkbon
  NieuwDe werkbon is nieuw aangemaakt. Er zijn nog geen uren op geboekt.
  ActiefEr zijn uren op de werkbon geboekt.
  In uitvoeringAls er nog geen uren op de werkbon zijn geboekt, kan de status handmatig gezet worden. De werkbonnen worden vervolgens zichtbaar op Mobiel.
  TeruggemeldWerkbonnen kunnen op status "teruggemeld" worden gezet. Enerzijds gebeurd dit vanuit systeem als een factuur teruggedraaid wordt, maar kan dus ook als bon terugkomt (bijv van monteur) maar nog niet administratief doorgelopen is. De werkbon is nu weer wijzigbaar.
  GereedDeze werkbon kan gefactureerd worden.
  GefactureerdEr is een factuur aangemaakt voor deze werkbon.
  AfgeslotenDe werkbon is niet meer in gebruik.

Status velden in het overzicht:

 SStatusStatus van de werkbon (zie hier boven)
 WKan aan worden gewerktAlle werkbon met een arbeidsregel, waar de ingelogde gebruiker aan gekoppeld is. Deze werkbonnen moeten de status actief, nieuw of in uitvoering hebben. Deze werkbonnen zijn ook opgenomen in het overzicht Eigen Werkbonnen.
 LLogistieke statusDe logistieke status van de werkbon:
  • Onbestelbaar (was voorheen "n.v.t.", er staat geen materiaal op de werkbon dat extern besteld kan worden, alleen voorraadartikelen)
  • Niet besteld
  • MBL opgenomen op de Materiaalbehoeftelijst,
  • Besteld
  • Openstaande bestelling
  • Gedeeltelijk besteld
  • Nageleverd
  • Gedeeltelijke nalevering
  • Ontvangen
  • Gedeeltelijk ontvangen (ook wanneer een Productiebon deels geproduceerd is of een Inkooporder deels ontvangen.)
  • Gereed
 F Factureerbaar Kan gefactureerd worden.

Uren:
Totaal aantal urenDit betreft het aantal uren wat totaal op de order/werkbon is geboekt
Totaal aantal uren gerealiseerdDit betreft het aantal uren wat via urenregistratie op de order/werkbon is geboekt, dus als de klant geen urenregistratie heeft zal deze altijd 0 zijn!

Types van een werkbon:
 intern  Een intern project waarbij de verkoopprijs altijd  € 0,00 is.
 aangenomen  Een (handels)opdracht met een vast afgesproken prijs. Meerwerk kan alleen met toestemming van de klant extra in rekening gebracht worden.
 nacalculatie (regie)  De uiteindelijke verkoopprijs wordt bepaald door het aantal uren dat wordt gewerkt, de kilometers die worden gereden en het materiaal dat wordt gebruikt, verhoogd met vaste kosten.
 nacalculatie (plafond) Gelijk aan het type nacalculatie. Alleen nu is er een maximale prijs die de klant wil betalen. Extra arbeid of materiaal zal niet in rekening worden gebracht. Overschrijding van het plafond wordt automatisch verrekend op de factuur, zodat het plafond gehandhaafd blijft. Meerwerk wordt altijd afgesproken, dus wordt wel gefactureerd.
 doorlopend Een doorlopende werkbon is een werkbon met daaronder werkbonregels van het type "Doorlopend". Een doorlopende werkbon kan tussentijds gefactureerd worden. Als een gedeelte van het werk klaar is, kan de werkbon gereed gemeld worden en vervolgens gefactureerd. Dan worden alle regels met type is 'doorlopend' gekopieerd naar een volgende werkbon. Het aantal Begroot wordt bijgewerkt (begroot minus verwerkt). De huidige werkbon krijgt de status gefactureerd. De gekopieerde werkbon krijgt de status nieuw.

Werkbonnen aanmaken onder een order
Als een werkbon aangemaakt wordt onder een order, dan worden de instellingen voor de projectadministratie meegenomen vanaf de order. Dit zijn de standaard instellingen voor de werksoorten, bewakingscodes etc.
Als een werkbon aangemaakt wordt onder een order op basis van een sjabloon dan worden de instellingen overgenomen vanuit de bedrijfsinstellingen.

Aandachtspunt bij bestellen
Mocht een artikel op de werkbon na bestellen niet op de materiaalbehoeftelijst zijn geplaatst, dan dient u de volgende twee punten te controleren:
1. Het artikel dient voorzien te zijn van een geldig verkooppunt.
2. Bij een interne bestelling, dient het artikel in het magazijn opgenomen te zijn.

Werkadres 
Bij klantgegevens kunt u een afwijkend werkadres opgeven.
Standaard wordt het adres van de Eindgebruiker gebruikt als werkadres. Wilt u hier vanaf wijken dan kunt u gebruik maken van de stamtabel werkadressen. Op het tabblad Adressering kunt u deze informatie invullen/aanpassen.

Bijvoorbeeld: de eindgebruiker is een woningstichting of een verzorgingshuis. Feitelijk levert dit heel veel adressen waar gewerkt kan worden (kamers, appartementen, woningen etc.). Als u deze adressen niet als relatie op wilt voeren, kies dan voor afwijkend werkadres.
kantoor: 088 266 7 266
service afdeling: 088 266 7 202
email: info@compano.com

Heeft u vragen of wilt u een probleem melden, ga dan naar Mijn Support-site:
Inlognaam:
Wachtwoord:


Home Helpdesk Modulewijzer SiteMap