Module Classificatie

Wat is Classificeren?
Classificeren is eenvoudig gezegd een rubricering van producten in verschillende productklassen. Daarnaast wordt per productklasse aangegeven wat de karakteristieke eigenschappen voor die klasse zijn. Artikelbeheer.nl sluit als eerste aan op de dynamische classificatie van ETIM. Dat betekent dat u gebruik kunt maken van altijd actuele productklassen en hun bijbehorende kenmerken.

Om het vinden van een productklasse zo eenvoudig mogelijk te maken worden aan de klasse een aantal synoniemen toegekend die de meest gangbare benamingen van de producten bevatten.

Naast de productkenmerken volgens de classificatie is er in de productbestanden natuurlijk ook ruimte voor algemene artikelgegevens. Tevens is er in de artikelbestanden ruimte voor het aangeven van handelsgegevens bij een product. Aangezien eenzelfde product door meerdere handelsbedrijven verkocht kan worden kunnen aan eenzelfde artikel meerdere handelsgegevens gekoppeld worden.

Classificeren
Het classificeren van een productbestand door een fabrikant houdt in dat voor alle producten bepaald moet worden tot welke productklasse het product behoort. Als dit bekend is moeten de karakteristieke eigenschappen van het materiaal volgens de ETIM classificatie beschreven worden.

Als de fabrikant zijn productbestand geclassificeerd heeft kan de gebruiker van het bestand artikelen gaan zoeken op basis van de kenmerken in de classificatie. Zo kan bijvoorbeeld naar een klepafsluiter gezocht worden die van gietijzer moet zijn met een doorlaat van DN100 en met flenzen PN16.

Niet alleen de installateur kan profiteren van deze makkelijk toegankelijke artikelbestanden. Ook de fabrikant zelf en de tussenhandel kunnen deze bestanden gebruiken om de efficiency van de eigen organisatie te vergroten.

Volledig geclassificeerd
Een volledig geclassificeerd product krijgt vol automatisch de (groene) status "geclassificeerd" Maar in veel gevallen zijn er niet-verplichte kenmerken, of is het product niet 100% classificeerbaar volgens de letter van de wet: Een bepaald kenmerk is voor dit product niet van toepassing en niet in te vullen, maar er is geen specifiekere klasse voor dit product. Het is dus een weloverwogen en bewuste keuze dat het kenmerk niet is ingevuld.
Op dat moment kan de eigenaar van het product het product ZELF op "geclassificeerd" zetten. Dit is dus een administratieve handeling, zodat hij voor de beheerder in de juiste categorie valt. Hij is immers klaar met het product.

BIM
Indien veel ETIM kenmerken zijn ingevuld, welke ook gemapped zijn naar BIM kenmerken, zijn ook al veel BIM kenmerken ingevuld.
Als alle BIM kenmerken zijn ingevuld, wordt het product publiceerbaar gezet voor BIM door de BIM status Gereed te zetten. Gedurende de testfase wordt het product op BIM status "In ontwikkeling" gezet.

Werkwijze Classificeren.
  1. Import productbestand
  2. ETIM productklasse toekennen aan producten
  3. ETIM productklasse kenmerken vullen
  4. Productbestand publiceren

1. Import productbestand:
Ga naar het overzicht producten via Menu -> Artikelen -> Producten
Ga naar het tabblad import / export
Kies bij de Excel import knop de juiste lay-out (Basis Producten)
Kopieer de gegevens uit de lokale Excel naar de applicatie en controleer of alle kolommen correct gevuld worden.
Klik op 'Start test' om te kijken of er geen fouten gevonden worden.
Bij geen fouten tijden de test, kunnen we 'Start' kiezen om de producten te importeren.
Controleer nadien of elk record de status OK krijgt (OK Status komt achter iedere regel te staan)
Klik op de knop 'Producten' om terug te keren naar het overzicht producten.

2. ETIM productklasse toekennen aan producten:
Via de functie Manipuleren:

Ga naar het overzicht producten via Menu -> Artikelen -> Producten.
Pas hier een filter toe op Type, Serie of andere gegevens om een 'blok/reeks' van producten in beeld te krijgen welke in dezelfde productklasse gezet kunnen worden.
Controleer nu eerst of de juiste producten in beeld staan die allemaal in 1 en dezelde productklasse komen te staan!
Ga via het tablad Funties naar de functie 'Manipuleren'. Selecteer de regels die aangepast mogen worden (vallen ze buiten het scherm, ga dan even naar het tablad 'Bekijken' en kies hier voor 'Alles Selecteren' en keer terug naar het tabblad Functies.
Nu de records geselecteerd zijn, kunnen we deze gegeven gaan manipuleren door op de knop 'Manipuleren' te klikken.
Zoek in het manipuleer scherm het veld 'ETIM Productklasse' en kies hier voor 'Toekennen'
Nu verschijnt naast het veld ETIM Productklasse een pull-down menu waarin de juiste productklasse gezocht en gekozen kan worden. Zoek hier de juiste klasse en klik vervolgens op Toepassen om deze gegeven te manipuleren.
Controleer of de gegevens correct gemanipuleerd zijn naar de gekozen Productklasse.

Via Excel bijwerken:
Ga naar het overzicht producten.
Pas hier een filter toe op Type, Serie of andere gegevens om een 'blok/reeks' van producten in beeld te krijgen welke in dezelfde productklasse gezet kunnen worden.
Controleer nu eerst of de juiste producten in beeld staan die allemaal in 1 en dezelde productklasse komen te staan!
Ga nu naar het tabblad Import/Export en kies bij Excel bijwerken de lay-out: Productklassen toekennen.
Er verschijnt een geintergreerde Excel waarin we de gegevens direct kunnen aanpassen en doorvoeren.
Vul in het veld Productklasse nu de juiste klasse in voor deze reeks van producten.
Klik op de knop Start test om te kijken of er fouten gevonden worden tijdens verwerken.
Bij geen fouten kun je op Start klikken om de wijzigingen door te voeren in het systeem.
Controleer nu of elk record de status OK krijgt.

Bij voldoende kennis van de productgegevens kan men ook direct, zonder een filter toe te passen, de producten naar Excel laden via Excel Bijwerken en hierin alle productklassen gaan vullen. Hier kan men dan ook een reeks van producten voorzien van een productklasse

3. ETIM productklasse kenmerken vullen:
Via Excel bijwerken:

Ga naar het overzicht Product Classificatie via Menu - > Artikelen -> Product Classificatie.
Pas een filter toe op een product klasse die we bij stap 2 gevuld hebben.
Ga naar het tabblad Import/Export en klik op knop 'Excel Bijwerken'.
Het systeem weet nu welke classificatie velden er in de Excel lay-out gezet moeten worden omdat we vooraf een filter toegepast hebben op deze klasse.
Vul vervolgens de kenmerken waardes in.
Klik op 'Start test' om te kijken of er fouten zijn.
Bij geen fouten tijdens de test, klikt u op de knop 'Start' om de wijzigingen door te voeren in het systeem.

Handmatig een product voorzien van classificatie kenmerken:
Ga naar het overzicht Product Classificatie via Menu - > Artikelen -> Product Classificatie.
Zoek het bewuste product op door te zoeken of te filteren.
Ga vervolgens naar het tabblad 'Bijwerken' en klik op de knop 'Wijzigen'.
Vul de classificatie kenmerken in op het tabblad Classificatie.
Klik op Opslaan om de gegeven op te slaan en terug te keren naar het overzicht.

4. Productbestand publiceren
Als u klaar bent met het doorvoeren van de wijzigingen, dan kunt u het bestand publiceren.
Ga naar het overzicht Assortimenten via Menu -> Artikelen -> Producten.
Ga naar het tablad Functies en kies eerst voor de functie 'Controleren'
Als deze acties voltooid is, ontvangt u een e-mail met daar in een link naar de impactanayse.
Deze impactanalsye is een rapoportage van de wijzigingen.
Op basis van deze impactanalyse kunt u besluiten om het bestand te publiceren.
Om te publiceren klikt u op de knop 'Overzetten'.
Het Team van Artikelbeheer.nl heeft nu een verzoek gekregen om uw bestand te publiceren.

Met betrekking tot het gebruik van Productmodellen voor het aanmaken van PLS bestanden:

Indien een Productmodel de status "In behandeling" heeft wordt hij NIET meegenomen bij het genereren van de PLS bestanden, maar wordt wel in de mail als waarschuwing genoemd.
Heeft een productmodel een andere status dan "In behadeling" wordt hij WEL meegenomen bij het generen van PLS bestanden.