Wat is classificeren?

Wat is Classificeren?
Classificeren is eenvoudig gezegd een rubricering van producten in verschillende productklassen. Daarnaast wordt per productklasse aangegeven wat de karakteristieke eigenschappen voor die klasse zijn. Artikelbeheer.nl sluit als eerste aan op de dynamische classificatie van ETIM. Dat betekent dat u gebruik kunt maken van altijd actuele productklassen en hun bijbehorende kenmerken.

Om het vinden van een productklasse zo eenvoudig mogelijk te maken worden aan de klasse een aantal synoniemen toegekend die de meest gangbare benamingen van de producten bevatten.

Naast de productkenmerken volgens de classificatie is er in de productbestanden natuurlijk ook ruimte voor algemene artikelgegevens. Tevens is er in de artikelbestanden ruimte voor het aangeven van handelsgegevens bij een product. Aangezien eenzelfde product door meerdere handelsbedrijven verkocht kan worden kunnen aan eenzelfde artikel meerdere handelsgegevens gekoppeld worden.

Classificeren
Het classificeren van een productbestand door een fabrikant houdt in dat voor alle producten bepaald moet worden tot welke productklasse het product behoort. Als dit bekend is moeten de karakteristieke eigenschappen van het materiaal volgens de ETIM classificatie beschreven worden.

Als de fabrikant zijn productbestand geclassificeerd heeft kan de gebruiker van het bestand artikelen gaan zoeken op basis van de kenmerken in de classificatie. Zo kan bijvoorbeeld naar een klepafsluiter gezocht worden die van gietijzer moet zijn met een doorlaat van DN100 en met flenzen PN16.

Niet alleen de installateur kan profiteren van deze makkelijk toegankelijke artikelbestanden. Ook de fabrikant zelf en de tussenhandel kunnen deze bestanden gebruiken om de efficiency van de eigen organisatie te vergroten.

Volledig geclassificeerd
Een volledig geclassificeerd product krijgt vol automatisch de (groene) status "geclassificeerd" Maar in veel gevallen zijn er niet-verplichte kenmerken, of is het product niet 100% classificeerbaar volgens de letter van de wet: Een bepaald kenmerk is voor dit product niet van toepassing en niet in te vullen, maar er is geen specifiekere klasse voor dit product. Het is dus een weloverwogen en bewuste keuze dat het kenmerk niet is ingevuld.
Op dat moment kan de eigenaar van het product het product ZELF op "geclassificeerd" zetten. Dit is dus een administratieve handeling, zodat hij voor de beheerder in de juiste categorie valt. Hij is immers klaar met het product.

BIM
Indien veel ETIM kenmerken zijn ingevuld, welke ook gemapped zijn naar BIM kenmerken, zijn ook al veel BIM kenmerken ingevuld.
Als alle BIM kenmerken zijn ingevuld, wordt het product publiceerbaar gezet voor BIM door de BIM status Gereed te zetten. Gedurende de testfase wordt het product op BIM status "In ontwikkeling" gezet.