Gebruikersrechten Module Gebruikersrechten
Compano BV

Inrichting Gebruikersbeheer

Op basis van uw abonnement krijgen de gebruikers toegang tot een deel van het systeem. In het systeem zijn meerdere menu's opgenomen. Elk menu-item geeft toegang tot bepaalde overzichten. Gebruikersgroepen krijgen middels rechten toegang tot een menu-item. Daarnaast kennen we nog zogenaamde functierechten: wat mag iemand in het systeem wel of niet doen.

Bij de opstart van een systeem wordt de eerste gebruiker (de systeembeheerder / eigenaar) eerst in de groep DEMO ALL geplaatst, dit is een systeem gebruikersgroep, welke altijd alle menurechten heeft. Deze gebruiker heeft ook direct toegang tot alle nieuwe overzichten. Natuurlijk willen we dat niet voor alle gebruikers zo. Daarom moeten we het systeem nu verder gaan inrichten, zodat gebruikers alleen toegang krijgen tot die informatie in het systeem, welke zij voor hun werk nodig hebben.

Stappenplan voor de inrichting van gebruikers en gebruikersgroepen

1. Gebruikersgroepen maken
  2. Rechten voor een gebruikersgroep instellen
  3. Gebruikers aanmaken

1. Gebruikersgroepen maken

Op basis van de verschillende functies in het bedrijf kunnen gebruikersgroepen aangemaakt worden.
De groepsstructuur kan verfijnd worden als verantwoordelijkheden in de groep verdeeld zijn over verschillende mensen.
Bijvoorbeeld een Gebruikersgroep Financieel en een gebruikersgroep Financieel Management.
De gebruikersgroep Financieel krijgt dan toegang tot alle boekhoudkundige overzichten en de gebruikersgroep Financieel Management krijgt toegang tot alle boekhoudkundige overzichten en de financiele overzichten.

Let op dat de systeembeheerder / eigenaar altijd in een groep zit, die alle rechten heeft in het systeem. Dit kan zijn de groep DEMO-ALL of een eigen gebruikersgroep Systeembeheerders met alle rechten. Denk erom dat de systeembeheerder met enige regelmaat checkt of er rechten veranderd/toegevoegd zijn.

2. Rechten voor een gebruikersgroep instellen

• Menurechten
  • Functionele rechten

Menurechten
Document met code 'HlpSys02120' niet gevonden
Functionele rechten
Document met code 'HlpSys02130' niet gevonden

3. Gebruikers aanmaken

Stappenplan voor het aanmaken van een gebruiker:
  • Relatiegegevens invoeren.
  • Gebruikersgegevens invoeren.
  • Gebruiker wordt lid van 1 of meer Gebruikersgroepen.
  • Gebruikersrechten controleren.
  • Wachtwoord versturen.

1. Relatiegegevens invoeren.

Nieuwe gebruikers kunnen pas aangemaakt worden, nadat de relatiegegevens, zoals de naam en het email-adres van een gebruiker opgenomen zijn in relatiebeheer. Informatie hierover is opgenomen in Inrichting Relaties

2. Gebruikersgegevens invoeren.

Daarna kan in het overzicht Gebruikers een nieuwe gebruiker aangemaakt worden. (abonnement: extra gebruiker noodzakelijk)
Een gebruiker kan een intern persoon zijn van de eigen organisatie of een externe persoon (bijvoorbeeld een accountant)

3. Gebruiker wordt lid van 1 of meer Gebruikersgroepen.

Gebruikers kunnen lid worden van 1 of meer gebruikersgroepen. Op basis van dit lidmaatschap hebben ze bepaalde rechten in het systeem en toegang tot bepaalde overzichten.

4. Gebruikersrechten controleren.

Omdat een gebruiker lid kan zijn van meerdere groepen, kunnen de functionele rechten op gebruikersniveau gecontroleerd worden. Deze rechten staan bij een gebruiker onder het tabblad Effectieve Rechten.

5. Wachtwoord versturen.

Als alles klaar is, kan het wachtwoord verstuurd worden naar de nieuwe gebruiker.
De standaard tekst van de email kan klaar gemaakt worden.
Een voorbeeld standaard emailtekst is opgenomen in xxx en te vinden op de Demo Help Site .