Gebruikersrechten Module Gebruikersrechten
Compano BV

Rechten instellen

Compano Online Software kent 3 soorten rechten:
  1. Licentierechten
  2. Rechten op overzichten
  3. Rechten op functies
1. Licentierechten (abonnement)

Licentierechten worden toegekend op basis van datgene wat in het abonnement is opgenomen. In het hoofd menu onder de Help Functie is een Functie toegevoegd: Versie Info
Hier vindt u alle informatie over uw abonnement. In de nieuwe versie zijn nog niet alle modules beschikbaar. In de loop van de tijd zullen hier al uw modules verschijnen.

2. Rechten op overzichten

Wie mag welk overzicht zien?
Menu's geven toegang tot overzichten. Elke gebruikersgroep krijgt toegang tot die overzichten, die nodig zijn voor de groep. Zo worden bijvoorbeeld voor de gebruikersgroep Calculatoren alle overzichten die nodig zijn voor het calculeren aangezet.
Een menu-item geeft toegang tot een overzicht. Door een gebruikersgroep geen recht te geven tot een menu item, kan een overzicht niet opgestart worden door gebruibers uit deze groep.

3. Rechten op functies

Wat mag een gebruiker van het systeem wel en niet doen?
Wat iemand mag doen binnen een overzicht wordt bepaald door de functionele rechten.
Voorbeelden van functionele rechten zijn:
  • Je mag exporteren naar Excel.
  • Je mag gegevens importeren.
  • Je mag financiele boekingen wissen.
  • Je mag relatiegegevens wijzigen.
  • Enz.

Deze rechten kunnen per gebruiker ingesteld worden. Wij adviseren echter om dit per gebruikersgroep te doen.
Hierdoor blijft dit systeem beter beheersbaar.

In het begin is vaak niet duidelijk waar alle rechten voor dienen.
Afhankelijk van de cultuur in een bedrijf, kan een bedrijf er voor kiezen eerst alle functionele rechten uit te zetten, totdat medewerkers er om vragen. Indien gewenst, kan het recht aangezet worden voor een groep. Andersom kan ook, eerst kunnen alle rechten voor een gebruikersgroep aan gezet worden. Pas al blijkt dat het beter zou zijn dat bepaalde groepen geen recht meer heeft om iets te doen, wordt het recht uit gezet voor de groep.