ICP-opgaaf

Indien u goederen levert aan een klant die in een andere lidstaat van de Europese Unie is gevestigd, gelden bijzondere BTW-regels. In essentie komen die erop neer dat de levering vrijgesteld is van BTW als de afnemer zelf BTW-plichtig is in een andere lidstaat. Er wordt wel van u verwacht dat u de nodige bewijzen kunt voorleggen opdat u vrij van BTW zou kunnen factureren.

De belastingdienst eist een aparte ICP-opgaaf van deze leveringen.
De kwartaalopgave moet overeenkomen met de BTW opgave 3b van de aangifte omzetbelasting.

ICP is de afkortong voor intracommunautaire prestaties, dit zijn intracommunautaire leveringen en intracommunautaire diensten.
    NB: Eerst hebben we alleen de intracommunautaire leveringen geïmplementeerd.

Nieuw is dat het tijdvak niet meer standaard een kwartaal is, maar afhankelijk is van de situatie:
Voor de tijdvakken geldt een tijdvakcode:

Opgaaf over kalenderkwartaal:

•  1e kwartaal BB100
  •  2e kwartaal BB200
  •  3e kwartaal BB300
  •  4e kwartaal BB400

Opgaaf over een kalender jaar:

• Heel jaar BB040

Opgaaf over kalender maand:

• Januari BB101
  • februari BB102
  • Maart BB103
  • April BB204
  • Mei BB205
  • Juni BB206
  • Juli BB307
  • Augustus BB308
  • September BB309
  • Oktober BB410
  • November BB411
  • december BB412

Opgaaf over 2 maanden (NB nog niet geimplementeerd):

• Januari/februari BB113
  • April/mei BB214
  • Juli/augustus BB315
  • September/oktober BB416

BB = jaar waarop het tijdvak betrekking heeft.

Voorbeeld: Tweede kwartaal 2003 heeft als tijdvak opgaaf ‘03200’.

Het aanmaken van een ICP Opgaaf

Bij aanmaken van een ICP Opgaaf wordt eerst aangenomen dat het een kwartaal is en het jaar het huidige boekjaar. Als er al een aangifte is, wordt bij het aanmaken van een nieuwe aangifte de nieuwe code berekend.Als het tijdvak maand is en er overgegaan wordt op kwartaal, wordt ook automatisch de nieuwe code berekend. Wel moet eerst een kwartaal met maanden worden volgemaakt. Het tijdvak van 2 maanden is nog niet geimplementeerd.

Als het ICL-opgaaf formulier is aangemaakt, kunnen de opgaven per BTW-nummer worden aangemaakt, met “Aanmaken ICP-prestaties”. Voorlopig wordt er van uit gegaan dat de facturen over leveringen gaan. Alleen facturen met leveringstype Intracommunautair en een ingevuld BTW-nummer komen in aanmerking. Per BTW-nummer wordt een prestatie record aangemaakt en het bedrag ingevuld, geldig voor de periode in de Opgaaf. Dit bedrag kan met de hand worden gecorrigeerd. Ook kan het opnieuw worden uitgerekend met de functie “Herbereken bedrag”. Als dit gedaan is, kan de aangifte worden afgedrukt.

Het aanmaken van een XBRL-schema of XML-schema

Het is mogelijk met "Controleren ICP-opgaaf met XBRL-schema" een XBRL-schema aan te maken en die te valideren volgens de officiële schema’s. Datzelfde is mogelijk met: "Controleren ICP-opgaaf met XML-schema". Op het tabblad XML is de gegenereerde xml te zien.

NB: De gegevens in formulier op het scherm moeten nu nog handmatig overgenomen worden op de site van de belastingdienst.

Nog in ontwikkeling:
  • Het is de bedoeling dat er een officiële verbinding met de belastingdienst komt voor het aanleveren en het verwerken van de status van de belastingdienst.

• Het moet mogelijk zijn om correcties aan te leveren.

• Er moet nog een bestand bij (‘Corrections ICPTransactions’) en er moet nog een uitbreiding op het genereren van de Xbrl en xml komen.