BTW-tarief omhoog van 19% naar 21%

Per 1 oktober wordt het hoge BTW-tarief verhoogd van 19% naar 21%. Het lage btw-tarief blijft 6%. De verhoging van de BTW wordt vanaf 2013 voor een deel gecompenseerd door onder andere een lagere inkomstenbelasting en loonbelasting.

Wanneer gebruikt u het btw-tarief van 21%?
U gebruikt het nieuwe btw-tarief van 21% voor goederen en diensten die u levert vanaf 1 oktober 2012. Hierbij is de leveringsdatum bepalend. En dus niet de factuurdatum. U gebruikt het oude btw-tarief van 19% btw als u de goederen of diensten levert voor 1 oktober 2012. Ook als u factureert na 30 september 2012. Bij de levering van onroerende zaken geldt voor een aantal situaties een overgangsregeling.

Hoe in te stellen?
U kunt het nieuwe BTW percentage van 21% aanpassen in de Bedrijfsinstellingen.
Klik op Menu - Mijn gegevens - Bedrijfsinstellingen. Ga naar het tabblad Financiële Administratie en voer hier het percentage 21% in. Dit is de default instelling.

Toch nog 19% nodig om bijvoorbeeld te factureren?
Op elk nieuw veld m.b.t. BTW (op +Order, +Factureren, Kopiëren, etc.) wordt de defaultinstelling gebruikt, dus 21%. Het kan voorkomen dat er nog een factuur gestuurd moet worden met BTW 19%.

Wilt u een Order factureren met 19%, dan staat de factuur op het percentage van de bedrijfsinstelling 21%. U dient het BTW percentage van de factuur zelf aan te passen naar 19%.

Selecteer de desbetreffende Factuur en ga vervolgens naar het tabblad Bewerken. Klik vervolgens op Wijzigen en pas op het tabblad Factuur het BTW percentage aan van 21% naar 19%.

Klik op Opslaan. Hierna kunt u de Factuur versturen.

Het kan mogelijk zijn dat u in uw afdruk lay-outs het BTW-tarief hard heeft ingevoerd in bijv. het totalenblok. Controleer dit daarom goed. Hij rekent dan namelijk wel met 21% maar de regel geeft dan aan dat het 19% betreft.