Urenregistratie Module Urenregistratie

Overzichten

Overzicht Jaarstaten

Het overzicht jaarstaten geeft een overzicht van alle jaarstaten.

De structuur:

Jaarstaten - Een uren overzicht per jaar van een medewerker.
                  Weekstaten - Een uren overzicht per week van een medewerker.
                                      Weekstaatregel - Een invoer-scherm voor het direct boeken per week.
                                      Urenregistraties - Een overzicht van urenregistraties in deze week van een medewerker.

Vanaf de JAGUAR versie zijn de Vakantierechten in te stellen in het overzicht Jaarstaten. Dit is hier nu samengevoegd. Om het aantal vakantie uren te wijzigen dient u de Jaarstaat te wijzigen. Hier vind u een veld waar u het aantal vakantie uren kunt aangeven per jaarstaat.

Kies een medewerker.
Een medewerker kan gekozen worden via het snelfilter of met behulp van het filter.
Met gebruikersrechten kan geregeld worden dat medewerkers de jaarstaten van andere medewerkers mogen zien en of bewerken.

Bereken
Met deze functie wordt uitgerekend hoeveel vakantieuren de medewerker dit jaar heeft op basis van zijn arbeidscontract. Bij een nieuw jaar op basis van hetzelfde contract worden de openstaande uren meegenomen naar het nieuwe jaar. Bij een nieuw arbeidscontract worden de uren niet automatisch meegenomen, maar kunnen handmatig ingevuld worden. Ziekte uren worden weer op nul gezet.
Deze functie wordt alleen gebruikt bij het aanmaken van een nieuw contract.

Archiveren
Als een jaarstaat wordt gearchiveerd, worden automatisch alle onderliggende weekstaten en urenregistraties gearchiveerd.

Overzicht Weekstaten

Overzicht Weekstaten
Het overzicht weekstaten geeft een overzicht van alle weekstaten.

De structuur:

Jaarstaten - Een urenoverzicht per jaar van een medewerker, alleen lezen.
                 Weekstaten - Een urenoverzicht per week van een medewerker, alleen lezen.
                                  Weekstaatregel - Een invoerscherm voor het direct boeken per week.
                                  Urenregistraties - Een overzicht van urenregistraties in deze week van een medewerker.

Kies een medewerker.

Een medewerker kan gekozen worden via het snelfilter of met behulp van het filter.
Met gebruikersrechten kan geregeld worden dat medewerkers de jaarstaten van andere medewerkers mogen zien en/of bewerken.

Uren boeken
Er kunnen uren geboekt worden direct in de weekstaatregels of in het onderliggende overzicht Urenregistraties.
In het overzicht weekstaatregel kunnen met de functie Direct Wijzigen, uren geboekt worden voor de hele week.
Hier kan direct geboekt worden op projecturen met de standaard uursoort (Bedrijfsinstelling) en alle niet projectgebonden uren.
In het overzicht worden alle werkbonnen getoond waarop geboekt mag worden door deze werknemer, dat zijn:
  • Werkbonnen met arbeidsregels, waar deze medewerker aan gekoppeld is.
  • Werkbonnen met arbeidsregels, waar geen medewerkers aan gekoppeld zijn.
  • Indirecte uren
  • Ziekte uren
  • Bijzonder verlof
  • ATV
  • Minuren
  • Vakantieuren

De uitzonderingen, bijvoorbeeld overuren kunnen vervolgens nog geboekt worden via het overzicht urenregistraties onder het overzicht weekstaat.

Uren kunnen ook geboekt worden direct onder de Werkbon, en dan onder een arbeidsregel.

Archiveren
Als een weekstaat wordt gearchiveerd, worden automatisch alle onderliggende urenregistraties gearchiveerd.

Overzicht Urenregistraties

Inrichting Urenregistratie
Voordat u uren kunt registreren dient één en ander ingericht te zijn in het systeem.

• De medewerker moet als relatie in het systeem staan.
  • Hij/zij moet als medewerker in het systeem staan.
  • Er moet een geldig contract aan de medewerker gekoppeld zijn.
  • Ook het vakantierecht dient ingericht te worden voor een kloppende jaarstaat.
  • Als de medewerker zelf uren boekt, moet deze als gebruiker in het systeem kunnen en de juiste rechten hebben.
  • Er moeten werkbonnen zijn, waarop de medewerker mag boeken.
 Het Overzicht Urenregistraties
Het Overzicht Urenregistraties geeft een overzicht van alle geregistreerde uren. Een Urenregistratie ontstaat doordat er uren geboekt worden in een Weekstaat of onder een Werkbonregel van het type Arbeid.

Uren boeken in een Weekstaat of in het overzicht Urenregistraties

De structuur:
Jaarstaten - Een urenoverzicht per jaar van een medewerker.
     Weekstaten - Een urenoverzicht per week van een medewerker.
         Weekstaatregel - Een invoer-scherm voor het direct boeken per week.
             Urenregistraties - Een overzicht van urenregistraties in deze week van een medewerker.

Er kunnen uren geboekt worden direct in de weekstaatregels of in het onderliggende overzicht Urenregistraties. Klik op Menu – Projecten en vervolgens op Weekstaten.

Klik op Weekstaatregels om naar het onderliggende overzicht Weekstaatregels te gaan.

In het overzicht Weekstaatregel kunnen met de functie Wijzigen  uren gevuld worden voor de hele week voor één bepaalde weekstaatregel. In het voorbeeld hieronder de regel ‘Testen COS – Kantoortijden’. Met de functie Direct Wijzigen  kunnen uren geboekt worden voor de hele week. Klik op de desbetreffende dag en vul hier het aantal uren in.
In het rechter infopanel onder het kopje Totalen worden de totalen per dag getoond. Hierdoor kunt u tijdens het invullen direct controleren of er op een dag al de juiste hoeveelheid uren is ingevuld.

In het overzicht worden alle werkbonnen getoond waarop geboekt mag worden door deze werknemer, dat zijn:
  • Werkbonnen met arbeidsregels, waar deze medewerker aan gekoppeld is.
  • Werkbonnen met arbeidsregels, waar geen medewerkers aan gekoppeld zijn.
  • Indirecte uren
  • Ziekte uren
  • Bijzonder verlof
  • ATV
  • Minuren
  • Vakantieuren
 Hier kunt u alleen uren invoeren en geen omschrijving.

Klikt u in het linker menu op Urenregistraties dan gaat u naar het onderliggende overzicht.

Hier worden alle urenregistraties getoond die bij de arbeidsregel op de werkbon horen.

Urenregistratieregels kunnen hier (ook) nog worden aangepast of toegevoegd. Zo kunt u bijvoorbeeld de standaard omschrijving aanpassen om nog specifieker aan te geven waarvoor uren zijn gemaakt.

Wanneer u naar het overzicht Weekstaatregels gaat, kan het zo zijn dat ook hier de weekstaten van volgend jaar worden getoond. U kunt deze met het filter ‘uitzetten’.
Klik op het Filter linksbovenin het scherm en zet een vinkje bij ‘Nee’.

Uren boeken onder een werkbon

De structuur:

Werkbon - De opdracht met eventuele werkinstructie met arbeids- en materiaalregels.
       Werkbon(Arbeids)regels - De specificatie van het werk dat uitgevoerd moet worden.
              Urenregistraties - Een overzicht van de urenregistraties die bij de arbeidsregel op de werkbon horen.

Een Werkbon is een opdracht voor één of meer medewerkers.

Een werkbon bevat naast de opdracht en werkinstructie één of meer arbeidsregels.

Dit zijn regels waarop de uren van de medewerkers geboekt kunnen worden. Daarnaast kan de werkbon het materiaal bevatten, dat nodig is om de opdracht uit te voeren.

Klik op Menu – Projecten – Werkbonnen om naar het overzicht Werkbonnen te gaan.

Selecteer hier de Werkbon waarop de uren geschreven moeten worden.

Ook kan gezocht worden met de zoekbox naar een specifieke Werkbon.

Hieronder is gezocht op Werkbon WE110032.

Voor deze Werkbon gaan we uren schrijven. Klik op Werkbonregels om naar het onderliggende overzicht te gaan.

Op deze werkbon staan 3 arbeidsregels waarop uren geboekt kunnen worden. Te herkennen aan dit symbooltje:
Klik op Urenregistraties onder Navigatie om een registratie te doen op de geselecteerde Werkbonregel.

Klik op de knop +Toevoegen om het scherm ‘Toevoegen – Nieuw(e) urenregistratie…’ te openen.

Selecteer hier de desbetreffende Medewerker en de datum waarop de uren zijn gemaakt.

Het veld Medewerker is een verplicht veld. Te herkennen aan de rode dikgedrukte letters.
Vul daarna de uren in (op 2 decimalen achter de komma) en pas eventueel de Omschrijving aan.
Standaard wordt in het veld ‘Omschrijving’ de omschrijving geplaatst die u heeft ingevoerd bij de Werksoort.
Klik op de knop ‘Opslaan’ om uw invoer te bevestigen.

Staat u op de Werkbon (en niet op de Werkbonregels) en klikt u op Urenregistraties onder Navigatie, dan gaat u ook naar het overzicht met de urenregistraties die bij de arbeidsregel(s) op de werkbon horen. Hier kunt u de Urenregistraties echter niet wijzigen of invoeren.

Urenbewaking
Middels de Urenbewaking kunnen de ingevoerde uren van uw werknemers worden gecontroleerd en geaccordeerd op weekstaatniveau. Wilt u de uren voor een bepaald Project, Order of Werkbon controleren dan geschiedt dit via het Overzicht Urenregistraties.

U kunt dus op diverse niveaus controleren en accorderen:
  • Op basis van het contract en de gewerkte uren van een medewerker
  • De uren op een specifiek Project
  • De uren voor een bepaalde Opdrachtgever
  • De uren op een specifieke Order of een Werkbon
  • Op basis van een Datum of Periode

Op basis van het contract en de gewerkte uren van een medewerker

Klik op Menu – Projecten en dan op Urenbewaking.
U komt nu op een overzicht met alle urenregistraties van alle medewerkers. Hier ziet u per week welke uren door welke werknemer zijn gemaakt. Dit heten weekstaten.

Om de uren van één specifieke medewerker te filteren maakt u gebruik van het Snelfilter in het rechter Infopanel. Is dit nog niet geopend dan klikt u halverwege de pagina op het zwarte pijltje.

Onder Medewerker selecteert u de desbetreffende persoon. Ook kunt u nog gebruik maken van de optie “Week” in het snelfilter.
Afhankelijk van uw keuze krijgt u dan de urenregistraties te zien per kwartaal, maand of week.

Aan de gekleurde statusblokjes kunt u in één oogopslag zien welke status een weekstaat heeft. Er wordt gekeken naar de kolom Contracturen en de kolom Totaal.

= er is minder gewerkt dan in het contract staat vermeld
= gewerkte uren zijn gelijk aan contracturen
= er is meer gewerkt dan in het contract staat vermeld

Week 24 gaan we accorderen: de gewerkte uren zijn gelijk aan de contracturen voor deze medewerker.

Klik onder Functies op Accorderen. Er wordt u nog om een bevestiging gevraagd.

Het systeem toont daarna hoeveel onderliggende urenregistraties zijn geaccordeerd.

Achter de desbetreffende weekstaatregel wordt in de kolom A een vinkje geplaatst.

Klikt u op de onderliggende urenregistraties van week 24 dan ziet u hier een slotje staan. Hieraan is te herkennen dat de uren geaccodeerd zijn.

Het kan natuurlijk voorkomen dat er uren aangepast moeten worden. Hiervoor dient u eerst de desbetreffende regel(s) te deaccorderen. Dit doet u op exact dezelfde wijze als accorderen.

Wanneer u aan een geaccordeerde weekstaat uren gaat toevoegen, u hoeft hiervoor niet eerst te deaccorderen, dan verdwijnt het groene vinkje op de weekstaat.

Schermlay-out aanpassen
Heeft u een medewerker die parttime werkt, dan kan het prettig zijn om met een aangepaste schermlay-out te werken. In de voorgaande afbeeldingen werd voor elke dag een getal getoond, ook wanneer er nul uren zijn gewerkt.

Hieronder ziet u het verschil voor een parttime medewerker. Hieronder is voor elke dag een waarde aangegeven ongeacht of er ook gewerkt is.

Om dit te wijzigen klikt u op Schermlay-Outs. Vervolgens klikt u op de knop +Toevoegen. Op het eerste tabblad geeft u een naam op voor de lay-out. Op het tweede tabblad kunt u aangeven welke informatie getoond moet worden op het scherm.

In onderstaand voorbeeld zijn de velden ‘zaterdag’ en ‘zondag’ gedeselecteerd. De velden maandag t/m vrijdag zijn aangepast: Bij eigenschappen is een ‘Nee’ aangevinkt.

Door de eigenschap ‘Nul tonen’ aan te passen hebben we het weekstatenoverzicht overzichtelijker gemaakt.

• De uren op een specifiek Project
  • De uren voor een bepaalde Opdrachtgever
  • De uren op een specifieke Order of een Werkbon
  • Op basis van een Datum of Periode

De uren op een specifiek Project, Order of een Werkbon
Wilt u de uren op een specifiek Project, Order of een Werkbon accorderen dan dient u gebruik te maken van het overzicht Urenregistratie. Een handige functie hiervoor is het Snelfilter in het rechter infopanel.

Zijn alle onderliggende urenregistraties van één bepaalde weekstaat en één bepaalde medewerker geaccordeerd (het slotje) dan verschijnt op de weekstaat automatisch een groen vinkje.

U kunt het Snelfilter naar wens aanpassen. Op het tabblad Bekijken klikt u op de knop Schermay-out.
Vervolgens klikt u op de knop +Toevoegen.

In de veldenkiezer worden een aantal velden beschikbaar gesteld voor het Snelfilter. Selecteer hier de velden die u in uw Snelfilter wilt tonen en druk op de knop Opslaan om uw Lay-out te bewaren.

Overzicht Urenbewaking

In het overzicht Urenbewaking kunnen de uren gecontroleerd worden. U heeft hier toegang tot alle weekstaten, met behulp van het filter, het snelfilter en de zoekbox kunnen selecties gemaakt worden.

Accorderen en Deaccorderen
Met de functie Accorderen kunnen alle urenregistraties geaccordeerd worden. Deze urenregistraties kunnen na het accorderen niet meer gewijzigd worden.
Als alle urenregistratie van een weekstaat zijn geaccordeerd dan is automatisch de hele weekstaat geaccordeerd. Als alle weekstaten van een jaarstaat zijn geaccordeerd dan is automatisch de jaarstaat geaccordeerd.
Na accorderen van een weekstaat worden de niet gebruikte weekstaatregels verwijderd.
Na deaccorderen zullen de verwijderde weekstaatregels de volgende dag weer aangemaakt worden.

Na accorderen nog wijzigingen doorvoeren.
Na accorderen van de weekstaat kunnen er in principe geen nieuwe urenregistraties toegevoegd worden. Wilt u toch nog een wijziging doorvoeren dan dient u eerst de desbetreffende weekstaat te deaccorderen. Vervolgens voegt u de urenregistratie(s) toe. Deze nieuwe urenregistratieregel(s) zijn nog niet geaccordeerd.

Wijzigingen in bestaande urenregistratieregels kunnen niet worden doorgevoerd. Deze regels moeten dan eerst gedeaccordeerd worden.

Overzicht Medewerkers

Stappenplan voor de inrichting van Medewerkers:

• Relatiegegevens
  • Inrichting Functies
  • Overzicht Medewerkers
 1. Relatiegegevens

Elke medewerker wordt eerst opgenomen in het overzicht relaties of in het overzicht relatiebeheer.
Een medewerker is in dienst bij de eigen organisatie, dus moet deze ook in relatiebeheer als contactpersoon onder de eigen organisatie opgenomen zijn.

2. Inrichting Functies

Bij relatiebeheer kunnen we bij de contactpersoon een functie invullen voor de buitenwereld.
In het overzicht functies onder Systeem -> Inrichting legt u de interne functies vast.

3.Overzicht Medewerkers

Afhankelijk van de modules die u gebruikt, is het noodzakelijk hier de juiste gegevens in te vullen.
De instellingen, die voor een module noodzakelijk zijn, zullen bij de inrichting van die module behandeld worden.
Vul eerst hier alle gegevens in, die u wilt vastleggen van een medewerker.

Structuur:

Overzicht Medewerkers
                   Overzicht Arbeidscontracten
                                       Overzicht Vakantierechten

Uren boeken

Er kunnen alleen uren geboekt worden bij medewerkers als medewerkers een geldig contract hebben.
Het overzicht arbeidscontract vindt u onder het overzicht medewerkers. Dus kies een medewerker en kies het overzicht onder de eerste menuknop aan de linkerkant van het menu.

Geldig contract
Op het medewerker overzicht kan automatisch gecontroleerd worden of er een geldig arbeidscontract aanwezig is. Plaats hiervoor een vinkje bij Automatisch achter in dienst.

Vanaf de JAGUAR versie zijn de Vakantierechten in te stellen in het overzicht Jaarstaten. Dit is hier nu samengevoegd. Om het aantal vakantie uren te wijzigen dient u de Jaarstaat te wijzigen. Hier vind u een veld waar u het aantal vakantie uren kunt aangeven per jaarstaat.

Het overzicht medewerkers kan worden uitgebreid met extra vrije velden, als u meer gegevens wilt vastleggen.
Bijvoorbeeld voor werkkleding: schoenmaat, convectiemaat, etc.

Het werknemersoverzicht kan gevoelige informatie bevatten. Geef alleen medewerkers, die deze informatie moeten onderhouden, toegang tot dit overzicht.

Overzicht Arbeidscontracten

Overzicht Arbeidscontracten
In een arbeidscontract leggen we de afspraken met een medewerker vast. Het arbeidscontract dient ook als uitgangspunt voor de urenregistratie.
Alleen als een geldig arbeidscontract actief is voor een medewerker, kunnen er uren geboekt worden.

Een geldig arbeidscontract heeft:
  • Een ingangsdatum voor de boekdatum van de uren.
  • Een einddatum die leeg is of na de boekdatum van de uren ligt.
  • Aantal uren op de dagen, waarop geboekt moet kunnen worden.
Aantal vakantiedagen: Vul hier het aantal vakantie dagen in, waarom deze medewerker recht zou hebben bij een 40-urige werkweek.

Vanaf de JAGUAR versie zijn de Vakantierechten in te stellen in het overzicht Jaarstaten. Dit is hier nu samengevoegd. Om het aantal vakantie uren te wijzigen dient u de Jaarstaat te wijzigen. Hier vind u een veld waar u het aantal vakantie uren kunt aangeven per jaarstaat.

Overzicht Vakantierechten

Overzicht Vakantierechten
Onder een arbeidscontract ligt een overzicht vakantierechten. Dit overzicht toont de ontstane vakantierechten op basis van de contracturen.
Vakantieuren, die overgebleven zijn van vorig jaar, worden automatisch meegenomen naar het volgende jaar.

Met de functie Bereken, kan het aantal vakantiedagen voor een de periode van het contract berekend worden.

Voorbeeld
Op het arbeidscontract is bijvoorbeeld 246 uur ingevuld voor een 40 urige werkweek.
Op het arbeidscontract is aangegeven dat deze medewerker 39 uur per week werkt.
Voor een compleet jaar zal het systeem dan berekenen: 240 uur.
Als het een doorlopend contract is zullen de overgebleven vakantieuren van vorig jaar automatisch meegenomen worden.
Als het een nieuw contract, dan moeten de overgebleven vakantieuren handmatig ingevuld worden.

Vanaf de JAGUAR versie zijn de Vakantierechten in te stellen in het overzicht Jaarstaten. Dit is hier nu samengevoegd. Om het aantal vakantie uren te wijzigen dient u de Jaarstaat te wijzigen. Hier vind u een veld waar u het aantal vakantie uren kunt aangeven per jaarstaat.