Offerte Module Offerte

Overzichten

Aandachtspunten

Functies en procedures

Rapportage

Inrichting

Andere Modules

Copyright© 2019
Compano BV

Overzichten

Overzicht Offerte

  1. De module offerte
  2. Gebruik maken van de voordelen van ERP
  3. De opbouw van een offerte
  4. Samenhang in de workflow
  5. Een offerte op basis van een calculatie
  6. Nummering van offerte
  7. Standaard instellingen
  8. De status van een offerte
  9. De opdrachtgever
  10. De opzet van de calculatie
  11. Verschillende calculatietypes 
  12. Verkoopcondities 
  13. Het standaard filter
  14. Een offerte verzenden
  15. Materiaal bestellen
  16. Factureren 
  17. Meer informatie ...

 

1. 

Offerte De module Offerte
Met behulp van de Module Offerte kunt u een voorstel, cq aanbieding doen aan uw relaties. Afhankelijk van de omvang van het project en de succesfactor is het zinvol om veel tijd en energie te steken in het maken van offertes. Met behulp van allerlei slimme kopieerfuncties kan op basis van een goede inrichting van deze module veel tijd gewonnen worden.

Voor veel bedrijven is de offerte het visitekaartje van het bedrijf, dus moet de offerte er goed verzorgd uitzien. Een succesvolle offerte is ook het startpunt van meerdere bedrijfsprocessen, die allemaal informatie kunnen gebruiken vanuit het offertetraject. Als een offerte gedetailleerd, dus op basis van artikelinformatie wordt opgebouwd, dan zal in andere bedrijfsprocessen tijd bespaard worden.

Wat laten we zien aan een klant?
De informatie die we een klant in een offerte tonen kan veel beknopter zijn dan de onderliggende calculatie. Onderliggende calculatieregels hoeven op de afdruk niet getoond te worden. We kunnen ook met behulp van de module Calculatie een interne calculatie maken en daarvan alleen de totalen overnemen in de offerte. 
Er zijn meerdere mogelijkheden om onderscheid te kunnen maken tussen een (externe) offerte en een (interne) calculatie:

  • Alles
    • Er is sprake van een open calculatie.
    • De calculatie wordt meegestuurd naar de klant.
  • Alleen totalen
    • Als er geen aparte calculatie is gemaakt, kunnen we op de afdruklayout van de offerte regelen dat de klant alleen de totalen ziet van de offerte.
    • Als er een aparte calculatie is gemaakt, kunnen de totalen, per kostensoort en per onderdeel, overgenomen worden in de offerte op een zogenaamd eindblad.
    • De detailregels zijn alleen zichtbaar voor de interne organisatie.
  • Gedetailleerd zonder kortingen of toeslagen
    • Op de afdruklayout van de offerte worden de inkoopprijzen en de kortingen niet getoond.
    • Het verschil in de aanneemsom en de berekende verkoopprijs kan uitgesmeerd worden over de arbeidsuren of over de kostenregels.
  • Gedetailleerd met kortingen
    • Als we in een onderdeel wel kortingen willen laten zien, kunnen we gebruik maken van een afwijkende layout voor dat onderdeel. Op deze layout tonen we dan op de calculatieregels wel de kortingen.
    • We kunnen de korting van de aanneemsom ook expliciet op nemen in één van de onderdelen.
  • Combinatie van gedetailleerd en totalen
    • Delen van de calculatie kunnen voor de klant onzichtbaar gemaakt worden door gebruik te maken van recepten. De calculatieregels worden dan ingepakt als een recept. Op de afdruklayout laten we dan geen receptregels zien.
 
2. 

Gebruik maken van de voordelen van ERP
De voordelen van Compano Online Software ontstaan doordat alle gegevens in één database bij elkaar gehouden worden. Het streven is dan ook dat we altijd maar één keer gegevens in willen voeren.

Voor de module relatiebeheer heeft dat tot consequentie dat we alle relaties opnemen in één overzicht: Relaties.
Hierin worden alle NAW-gegevens, Telecomgegevens en nog een aantal andere zaken opgenomen. Deze gegevens zijn niet afhankelijk van het type relatie. Daarnaast zijn er aparte overzichten voor andere gegevens. Zo zijn alle debiteurgegevens opgenomen in het overzicht Debiteuren. Hier voeren we de gegevens van de relatie niet opnieuw in, maar we koppelen met de gegevens in relatiebeheer. We maken dus weer gebruik van dezelfde gegevens. Hetzelfde geldt voor medewerkers en leveranciers, etc.

Ook als we gaan calculeren, willen we ervoor zorgen dat we geen onnodige handelingen hoeven te verrichten. Dit tijdrovende proces willen we het liefst maar één keer doen. Hiervoor kunnen we gebruik maken van een aantal hulpfuncties, namelijk:
  • Recepten
  • Offertesjablonen
  • Offertes kopieren, of onderdelen van een offerte kopieren.
  • Broncalculatie en calculatiesjablonen

Een offerte (succesvol) is ook de basis voor volgende bedrijfsprocessen. Binnen die processen willen we gebruik maken van alle noeste arbeid, die al voor het maken van de offerte nodig was. Klantgegevens en artikelinformatie kunnen bijvoorbeeld binnen alle volgende bedrijfsprocessen meegenomen worden.
Daarom is het ook zinvol bij een hoge scoringskans tijd en energie te steken in het maken van een gedetaillieerde offerte.

 
3.

De opbouw van een Offerte
Een offerte wordt opgebouwd uit onderdelen, en onderdelen worden opgebouwd uit regels van verschillende types, en bestaat zo uit vier niveau's:
  • Offerte
    • Onderdelen: hoofdstukken
      • Regels: offerte- of calculatieregels
        • Receptregels
1eOfferte Op offerteniveau worden de algemene gegevens ingevoerd, zoals die van de klant, de algemene opzet, het sjabloon en een eventuele achterliggende calculatie. Ook kan hier alvast de afdruklayout gekoppeld worden.
   
2eOnderdelen De basis van een offerte bestaat over het algemeen uit een inleiding, projectvoorstel, calculatie en leveringsvoorwaarden, maar kan natuurlijk naar behoefte uitgebreid worden.
Op onderdeelniveau worden teksten ingevoerd, zoals de inleidende brief, de achtergrond van een voorstel en de betalings- en leveringsvoorwaarden. Op dit niveau wordt ook aangegeven of keuzes binnen de offerte optioneel zijn.
   
3eOfferteregels Onder een onderdeel kunnen offerteregels geplaatst worden. We noemen dit ook wel calculatieregels. Onderdelen kunnen beschouwd worden als hoofdstukken in een offerte. Onderdelen als inleiding en leveringsvoorwaarden zullen over het algemeen geen regels hebben.
Op regelniveau zijn er verschillende regeltypes;  Materiaal-, Arbeids-, Kosten-, Reiskosten- en Receptregels, Samenstellingen, (Sub)totaal- en Tekstregels.
Met behulp van tekstregels kan een onderverdeling gemaakt worden in de regels.
   
4eReceptregels Als op een offerteregel een recept is geplaatst, dan zullen we onder een receptregel nog receptregels kunnen vinden.

 Met een dubbelklik op een regel komen we een niveau dieper.

 
4.

Samenhang tussen modules (workflow)
Een offerte is een schakel in de workflow binnen het systeem.

     Order  -> 
 Calculatie -> Offerte  -> Handelsorder   ->  Materiaalbon of  Inkooporder(s)
     Factuur ->  
                                           
Voorafgaand aan een offerte kan er een calculatie gemaakt zijn, waarop de offerte gebaseerd is. Een calculatie kan weer opgebouwd zijn uit bestek- en bouwdelen met behulp van normtijden.
De kostenposten uit de calculatie kunnen overgenomen worden naar een offerte, als er van beide modules gebruik gemaakt wordt.
Als een offerte vervolgens uitgebracht is en aangenomen wordt door de klant, zijn er meerdere mogelijkheden.
Ten eerste kan er gekozen worden om optionele onderdelen wel of niet mee te nemen.
Daarna kan een bestemming gekozen worden:
  1. Indien er alleen materiaalregels op de offerte staan, kan er gekozen worden om een handelsorder aan te maken.
  2. Staan er ook arbeids- en kostenregels op de offerte, dan kan er een order aangemaakt. Hier zijn nog 3 specifiekere keuzes te maken:
    • Alle regels naar een order.
    • Per onderdeel naar een werkbon.
    • Alle regels naar een order op basis van een ordersjabloon. De regels kunnen vervolgens verplaatst worden naar de juiste werkbon.
  3. Er kan meteen een factuur gemaakt worden.

Naast deze opties kan er in combinatie altijd voor gekozen worden om meteen een bestelling aan te maken. Afhankelijk van de instellingen zal er dan een materiaalbon aangemaakt worden of één of meerdere inkooporders.

 
5.


Een Offerte aanmaken vanuit de Calculatie

We kunnen ook een offerte aanmaken vanuit een calculatie met de functie Offerte aanmaken.
In deze functie kunnen we kiezen welke informatie en hoe we deze informatie over willen nemen in de offerte:
  • Alleen de totalen van de calculatie
  • Alleen de totalen per regeltype (materiaal, kosten, arbeid, reiskosten)
  • Alleen de totalen per kostensoort (eigen indeling)
  • Alleen de totalen per kostensoort per bestekdeel
  • Alleen de totalen per kostensoort per bouwdeel
  • Alle regels

De verdere inrichting van de offerte kan gebasseerd worden op de gegevens, zoals deze zijn vastgelegd in een offertesjabloon.
De koppeling met de offerte blijft in stand, hierdoor kunnen nog eventueel aangebrachte wijzigingen in de calculatie geactualiseerd worden in de offerte.

 Een Offerte op basis van een Calculatie

Vanaf de andere kant kunnen we ook een offerte basseren op een calculatie. In een onderdeel van de offerte, in de offerteregels kan een calculatieonderdeel opgenomen worden met de functie +Calc. onderdeel:
De kosten kunnen nu uitgesplitst per kostensoort en per bestek- of bouwdeel opgenomen worden in de offerte.

Tip!: Als er alleen kosten van het type Arbeid overgenomen worden, dan kan er voor gekozen worden om hier een arbeidsregel van te maken in de offerte.

Tip! Als we niets kiezen dan wordt het totaal van de hele calculatie opgenomen in de offerteregel.

 
 
6.

Nummering van een Offerte
De nummering van de offerte kan uit drie delen bestaan, namelijk;
  • een prefix
  • een aantal
  • een postfix.

De prefix
De prefix kan een combinatie zijn van letter, cijfers en de codes: JJ of YY voor het jaartal.
Voorbeeld: OFFyy wordt OFF09

Het aantal
Is de lengte van het volgnummer 
Aantal = 3 loopt van 0 tot en met 999
Voorbeeld OFFYY3 wordt OFF09001

De postfix
We kunnen de initialen opnemen van de gebruiker (medewerker), die de offerte maakt.
Voorbeeld ii wordt Jan Snijder
Voorbeeld OFFYY3II wordt OFF09001JS

De nummering van offerte wordt opgegeven in Mijn bedrijfsinstellingen of bij de projectadministratie.

 
7.

De standaard instellingen
Standaard instellingen voor de projectadministratie zijn:
  • De indeling in kostensoort voor materiaal en contracten en de daarbij behorende kortingen of toeslagen
  • De indeling met bewakingscodes
  • De standaard werksoort en de daarbij horende tarieven
  • De standaard reissoort en de daarbij behorende tarieven

Standaard instellingen voor de calculatieregels kunnen vooraf ingesteld worden:

offerteonderdeel De standaard instellingen voor de calculatieregels kunnen ingesteld worden op het offerteonderdeel
offerte De standaard instellingen voor de offerteonderdeel kunnen ingesteld worden op het offerte
project De standaard instellingen voor de offerte kunnen ingesteld worden op het project
projectadministratie De standaard instellingen voor de project kunnen ingesteld worden in de projectadministratie
bedrijfsinstellingen De standaard instellingen voor de projectadministratie kunnen ingesteld worden in de bedrijfsinstellingen.

De standaard instellingen zijn alleen van toepassing op het moment van aanmaken van een calculatieregel.
Als de standaard instellingen later worden aangepast zal dit geen veranderingen geven op de calculatieregel.
Deze kunt u alleen veranderen in de calculatieregel zelf of met de functie Manipuleren.
Als de tarieven wijzigen van de werksoorten of reiskosten, dan kunnen deze met behulp van de functie Actualiseren ook op de calculatieregels bijgewerkt worden.

 
8. 

De Status van een Offerte
Het offerteproces kent verschillende stadia. Deze worden weergegeven in het statusveld op het overzicht Offerte:

 StatusWat betekent dat? Wanneer komt de offerte in deze status?
 LeadEen lead registreren.Al vroeg in het verkoopproces kunnen we een lead registreren en vervolgens bewaken. Een lead heeft nog geen offertecode. We kunnen in offertebewaking van een lead een echte offerte maken. Deze krijgt dan eerst de status Nieuw.
 NieuwDe offerte wordt gemaakt.De offerte is nog niet klaar. Hij is nog niet verzonden en kan nog gewijzigd worden.
 OfferteDe offerte is klaar.De offerte is uitgebracht, afgedrukt en verzonden per post of per mail.
De offertedatum is ingevuld.
Als we deze offertedatum weer verwijderen, staat de offerte weer op nieuw en kan weer gewijzigd worden
 OpdrachtDe offerte is geaccepteerd door de klantDe opdrachtdatum wordt gevuld en de offerte is overgezet naar een order, order-werkbon, handelsorder, contract en/of factuur.
Als we de opdrachtdatum weer verwijderen, kan de offerte teruggezet worden naar de status offerte.
 VervallenDe offerte is niet geaccepteerd door de klantIn offertebewaking kan de offerte op vervallen gezet worden.
 GearchiveerdDe offerte is gearchiveerd.Standaard wordt de offerte nu niet meer in het overzicht getoond.


 Status van een offerte 
  
 Nieuw    Offertedatum niet gevuld
 Opdrachtdatum leeg
  
 LeadOffertenummer niet gevuld
 Offerdatum leeg    
 Opdrachtdatum leeg
  
 Offerte Offertenummer gevuld 
 Offertedatum gevuld
  
 OpdrachtOffertenummer gevuld
 Offertedatum gevuld 
 Opdrachtdatum gevuld
  
 GerealiseerdVerwerkt
 Offertenummer
 Offertedatum
 Opdrachtnummer
  
 Vervallen 

 
9.

De Opdrachtgever (Debiteur)
De opdrachtgever is de rechtspersoon waarvoor de opdracht uitgevoerd gaat worden. Dit kan een organisatie zijn of een privépersoon.
De opdrachtgever is de debiteur. Deze organisatie of persoon is financieel aansprakelijk.

De Eindgebruiker (klant)
De Eindgebruiker (klant) is de organisatie of persoon waarvoor het werk wordt uitgevoerd. Een Eindgebruiker(klant) is bijvoorbeeld de gebruiker van een contract of de klant van een installateur die een onderhoudscontract op zijn CV heeft.

Een voorbeeld: De klant is een klant van Woningbouwbedrijf De Wieren: Smeeing.
Woningbouwbedrijf De Wieren is Opdrachtgever / debiteur
Smeeing is de Eindgebruiker(klant).

Factuurcontact
Het kan zijn dat De Wieren wil dat de factuur gezonden wordt naar een administratie kantoor. Dit administratiekantoor is het factuurcontact.


Deze wijziging geldt voor:
Factuur
Offerte
Calculatie
Order
Project
Werkbon
Contract

Er zijn drie databasevelden, met uitzondering van offerte en calculatie, daar zijn vier databasevelden.
Deze databasevelden zijn:
Eindgebruiker(Klant)
Debiteur/Opdrachtgever
Factuurcontact

Voor elk van de drie velden gelden drie detailleringen:
Contact is het databaseveld, Opdrachtgever, Afdeling en Contactpersoon zijn afgeleide velden.
In deze afgeleide velden zit intelligentie om trapsgewijs de juiste informatie aan de gebruiker te laten zien. Afhankelijk van het type contact wordt de organisatie, afdeling of/en contactpersoon getoond.

Nu geldt er ook nog een relatie tussen de onderliggende databasevelden Eindgebruiker, Opdrachtgever en Factuurcontact.
Als Eindgebruiker(Klant)contact niet is ingevuld wordt deze berekend uit de Opdrachtgever. Het gevolg is dat wissen van de Eindgebruiker(Klant), resulteert in het tonen van de Opdrachtgever als Eindgebruiker(Klant). Het kan dus soms lijken of er niets gebeurd. Hetzelfde geldt voor het wissen van het Factuurcontact. Een afwijkend Factuurcontact wissen resulteert in het tonen van de Opdrachtgever als Factuurcontact.

Omdat de eindgebruiker bovenaan op het formulier staat, wordt deze als eerste ingevuld. Omdat de opdrachtgever een verplicht veld is, wordt de opdrachtgever gezet, als deze nog niet was ingevuld met de waarde van de Eindgebruiker(Klant).

Dan is er nog een aandachtspunt:
Als binnen de detaillering een waarde gekozen wordt, is het onderliggende databaseveld te bepalen. Als er binnen de detaillering gewist wordt, is dat niet meer het geval.
Een voorbeeld:
Factuurcontact: (Databaseveld Factuurcontact)
Bedrijf: Compano BV
Afdeling: Administratie
Contactpersoon: Aletta

Aletta is nu in de database opgeslagen. Als Aletta gewist wordt, wat moet ik dan doen?
Als een bedrijf gewist wordt is het duidelijk, de Factuurcontact wordt gewist. Maar hoe ingewikkeld gaat het worden als een afdeling gewist wordt, moet ik dan het bedrijf in de database zetten?
Daarom heb ik alleen het wissen van het bedrijf toegestaan. Immers als er een ander bedrijf gekozen wordt, verdwijnen de oorspronkelijke afdeling en contactpersoon vanzelf.
Bovenstaand geldt ook voor Eindgebruiker(Klant).

Afwijkende adresgegevens
Bij de klantgegevens kunnen we een afwijkend werkadres en een afwijkend factuuradres opgegeven.
Het afwijkende werkadres wordt meegenomen naar de order en werkbonnen.
Het afwijkende factuuradres wordt meegenomen naar de order, werkbonnen en naar de factuur.

 
10.

De opzet van de calculatie is bepalend voor de grondslag van de verkoopprijs:
De uiteindelijke verkoopprijs zal vervolgens bepaald worden door kortingen, toeslagen en verkoopcondities.

 1.Opzet: Bruto - korting

 2.Opzet: Inkoop + toeslag

De inkoopprijs wordt bepaald door de inkoopcondities.
Als er een inkoopconditie geldt voor het artikel of voor een artikelgroep,waartoe dit artikel behoort, dan is die bepalend voor de inkoopprijs.
Anders bepaald de standaard korting in het artikelbestand van de leverancier de inkoopprijs (inkoopprijs = standaard prijs)
Als die ook niet ingevuld is, is de brutoprijs gelijk aan de inkoopprijs.


 Als u calculeert volgens het principe inkoop + toeslag, kunt u intern uw verkoopprijs bepalen aan de hand van de inkoopprijs met een toeslag, maar naar de klant toe kan dit gepresenteerd worden als een korting op de brutoprijs.
 
11.

Verschillende Calculatietypes
Het systeem kent vier calculatietypes:

TypeSoort projectVerkoopprijs
internEen intern project  Altijd €0,00
   
aangenomen   Een opdracht, Handel              Er is een vaste prijs afgesproken. Meerwerk kan alleen met toestemming van de klant extra in rekening gebracht worden.
   
nacalculatie
(Regie)
Een projectDe uiteindelijke verkoopprijs wordt bepaald door het aantal uren dat wordt gewerkt, de kilometers die worden gereden en het materiaal dat wordt gebruikt, verhoogd met vaste kosten.
De offerte moet gelezen worden als een begroting.
   
nacalculatie met plafondEen projectGelijk aan het type nacalculatie. Alleen nu is het totaal van de offerte de maximale prijs, die de klant wil betalen. Extra arbeid of materiaal zal niet in rekening worden gebracht. Overschrijding van het plafond wordt automatisch verrekend op de factuur, zodat het plafond gehandhaafd blijft.
Meerwerk wordt altijd afgesproken, dus wordt wel gefactureerd.

Een uitgewerkt voorbeeld is uitgewerkt in dit Excel-document: Nacalculatie - aangenomen.xls

 
12.

Verkoopcondities
Verkoopcondities zijn kortingen of toeslagen op het materiaal.
Dit kan materiaal zijn uit een inkoop- of uit een verkoopassortiment. De verkoopcondities kunnen per klantgroep of per klant vastgelegd worden. Verkoopcondities hoeven niet klantgebonden te zijn. De verkoopcondities kunnen ook voor alle klanten gelden, laat dan de velden klant en klantgroep leeg.

De korting zal toegepast worden bij een calculatie met de opzet: Bruto - korting.
De toeslag zal toegepast worden op calculatieregels in een calculatie opzet: Inkoop + toeslag.

Door de verkoopcondities voor een klant vast te leggen, kunt u een consequent prijsbeleid voeren naar uw klant.
De klant loopt dan niet tegen vreemde verschillen in prijs op.
De verkoopconditie kan gelden voor:
  • al het materiaal, vul een * in bij leverancier en een * bij groep.
  • al het materiaal van een leverancier, vul een * in bij de groep.
  • alle materiaal uit een groep (conditiegroep) van een leverancier, vul de groepscode in.
  • een artikel, vul het artikelnr in.
Indien u een verkoopconditie invult, kunt u die maar van één type maken: OF korting(en), OF toeslag OF (voor artikelcondities) een verkoopprijs.

Wilt u in specifieke gevallen afwijken van uw verkoopregel dan doet u dit door de conditie een tweede keer in te voeren:
De eerste algemeen voor bijvoorbeeld een klantgroep, en de tweede specifieker voor een bepaald project of een specifieke klant.
Iedereen binnen die klantgroep krijgt dan bijvoorbeeld de algemeen opgevoerde Bruto -5%, terwijl voor klant X of Project Y de specifiekere Inkoop +12% actief is.

Deze manier van werken zorgt ervoor dat een afgesproken verkoopconditie veel helderder in het gebruik is:
Indien u een bepaalde armatuur altijd voor Bruto -10% verkoopt (vastgelegde verkoopconditie voor dat artikel), dan maakt het niet uit wat de opzet van een offerte of calculatie is: Dit is de afspraak, en deze geldt zodra verkoopcondities hanteren actief gemaakt is.

De verkoopcondities kunnen in de loop van de tijd aangepast worden of geactualiseerd worden. Bij actualiseren worden de prijsverandering uit het inkoopassortiment verwerkt in het verkoopassortiment.
De toegepaste verkoopcondities in bestaande calculaties of offertes veranderen niet, totdat ook deze geactualiseerd worden.

 Op de offerte kunt u aangeven of de verkoopcondities voor deze offerte wel of niet van toepassing zijn.
  
 In de ZP-versie worden verkoopcondities voor zover van toepassing altijd toegepast.
  
 Als verkoopcondities verwijderd worden, wordt de opgegeven korting of toeslag bij het actualiseren van een offerte, calculatie of contract niet meer aangepast, omdat de referentie hiervan is weggevallen.
Mocht het toch noodzakelijk zijn om verkoopcondities te verwijderen, volg dan de volgende procedure:
  • Zet de verkoopconditie(s) op 0%
  • Actualiseer alle nieuwe offertes/calculaties en contracten
  • Verwijder de verkoopconditie(s)
 Het is mogelijk om verkoopcondities op te geven die voor een heel project gelden.
  
 Als een verkoopconditie ook voor een NB artikel moet gelden, moet dit artikel eerst ingevoerd worden. Daarna kan het artikel geselecteerd worden en geactualiseerd. Dan zal de verkoopconditie ook hier actief worden.

 
13.
Het standaard Filter

In het overzicht Offerte worden alle offertes getoond, behalve de vervallen en gearchiveerde offertes. Deze worden met behulp van het filter standaard weggefilterd.


toevoegen Op elke overzicht is een filterfunctie opgenomen. Hiermee kunt u een selectie maken van de gegevens in het overzicht.
toevoegenAls u een selectie vaker wilt gebruiken kunt de filterselectie opslaan.


Standaard filtersBijvoorbeeld Mijn Offertes is een standaard filter op Offerte. Dit filter kan niet aangepast worden.
Voor alle omgevingenIn een centrale omgeving van het systeem kunnen centrale filters gedefinieerd worden, die door alle gebruikers in het systeem gebruikt kunnen worden.
Gebruikers van een lokale omgeving kunnen deze filters niet wijzigen.
Binnen mijn bedrijfEen filter maken, dat ook door andere medewerkers gebruikt kan worden.
Met rechten kan aangegeven worden wie deze filters mag beheren.

Geef deze filters een goed beschrijvende naam, zodat iedereen begrijpt waarvoor deze filters gebruikt kunnen worden.

Voor mijzelfEen filter maken, dat alleen door mijzelf gebruikt kan worden. Andere gebruikers zullen deze layout niet kunnen zien.

Het filter werkt altijd in combinatie met de zoekfunctie. Samen bepalen zij de selectie op het overzicht.

 
14. 
 offerte verzenden Een offerte verzenden
Een offerte kan per email verstuurd worden naar de klant. Dit kan met de knop Verzenden onder het tabblad Functies.
Alleen offertes met de status Nieuw en Offerte kunnen op deze manier verzonden worden.
Als op Verzenden geklikt wordt, verschijnt een scherm met onder andere de tekst voor het begeleidende mailtje. Er staat standaard een onderwerp en een tekst in het mailtje. Deze kunnen voor het verzenden nog aangepast worden.
Het is ook mogelijk om hiervoor HTML-sjabloon aan te maken. Die kunt u vinden onder Menu, Intern, Inrichting en dan HTML-sjablonen.

In dit scherm kan ook aangegeven worden dat de offerte de status Offerte moet krijgen en er kunnen kopieën gestuurd worden met behulp van de functies CC en BCC.

 Het is van belang dat voor een offerte een afdruklay-out is ingesteld, anders kunt u de offerte NIET versturen. U kunt dit standaard invullen in uw Bedrijfsinstellingen of handmatig op de Offerte bij Wijzigen > Afdruk lay-out.
 In de adresregel van de ontvanger wordt standaard 'no-reply@compano' getoond naast het mailadres van de ontvanger zelf. Omdat de mail vanuit de Compano server wordt verstuurd, kan dit niet worden weggedrukt. 
 
15.
 bestellen Materiaal bestellen
Als een offerte op opdracht staat, kan materiaal besteld worden. Vanuit offerte kan een materiaalbon of één of meer inkooporders aangemaakt worden. Voordat we kunnen bestellen moeten de gegevens van de Leverancier ingevuld zijn. Een leverancier moet  opgenomen zijn in relatiebeheer. Daarna kunnen deze n.a.w. gegevens toegekend worden aan de leverancier. Bij de leverancier moet ook een verkooppunt zijn.
Met de optie Alternatieven kan in het bestelproces direct gekozen worden de gekoopste leverancier of voor een ander voorkeursleverancier als deze de benodigde artikelen ook in zijn assortiment heeft.
 
Bij bedrijfsinstelling is het mogelijk om te kiezen om de materiaalbon over te slaan. Er word dan gelijk 1 of meerdere inkooporders aangemaakt. 

Ook is er de mogelijkheid tot automatisch verzenden. De inkooporders worden dan direct per ICM of per e-mail verzonden.
 
 Als er al een bestelling gemaakt is vanuit een offerte, is de knop Bestellen niet actief bij deze offerte in het overzicht Offertes. 

 
16. 
  bestellen Factureren
Als een offerte op opdracht staat, kan een factuur of de eerste termijn-factuur aangemaakt worden.
Bij het aanmaken van een factuur kunnen de calculatieregels meegenomen worden naar de factuur of alleen de (sub-)totaalregels.
Van elk onderdeel kan de titel van het onderdeel meegenomen worden naar de factuur.

Let op als er al een order aangemaakt is van de offerte, dan kunt u niet meer factureren vanaf de offerte, dan kan dat vanaf de werkbon of vanaf de order.
Een standaard factuur kan gespecificeerd worden. Er kan voor materiaal, uren en overig aangegeven worden of alle regels overgenomen moeten worden of alleen de totalen.
17.
 Meer informatie ...
Alle functies op een offerte zijn beschreven onder functies en procedures. U vindt deze functies ook onder het menu Bewerken.

 

Overzicht Offerteonderdelen

  1. Offerteonderdelen
  2. De nummering van offerteonderdelen
  3. De indeling van een offerteonderdeel
  4. Optionele offerteonderdelen
  5. Meer informatie ...
 1.

Offerte onderdelen Offerte onderdelen
Elke offerte wordt opgebouwd uit meerdere onderdelen. Daarbij kan gedacht worden aan:
  • Een inleidende brief
  • Een projectvoorstel
  • De calculatie
  • Betalingsvoorwaarden
  • Leveringsvoorwaarden

 

 In een offertesjabloon kunnen deze onderdelen voor elke offerte al opgenomen en gedeeltelijk gevuld worden.

 
 
 2.

Handmatige en Automatische nummering
Als bij het code veld automatisch is aangevinkt dan, wordt het codeveld automatisch gevuld met een volgnummer.
De automatische nummering begint bij 1.
Een volgend onderdeel zal een volgnummer krijgen op de bovenstaande reeks.

Voorbeelden:
                                 Handmatig  Automatisch 
1e onderdeel  1 
2e onderdeel  2 
3e onderdeel  3 
4e onderdeel  4 
                                 Handmatig  Automatisch 
1e onderdeel 0 Voor het toevoegen van een inleidende brief. Op de afdruk kan geregeld worden dat op het eerste onderdeel de code niet getoond wordt. Hierdoor beginnen de hoofdstukken in de offerte netjes bij 1 te tellen.
2e onderdeel  1 
3e onderdeel  2 
4e onderdeel  3 
                                 Handmatig  Automatisch 
1e onderdeel A  
2e onderdeel BLetters zijn ook toegestaan.
3e onderdeel C 
4e onderdeel D 
                                 Handmatig  Automatisch 
1e onderdeel Ho 1  
2e onderdeel  Ho 2De combinatie van letters en cijfers is toegestaan. 
3e onderdeel  Ho 3 
4e onderdeel  Ho 4 
                                 Handmatig  Automatisch 
1e onderdeel Ho I  
2e onderdeel  Ho IIEen romeins getal is ook toegestaan.
3e onderdeel  Ho III 
4e onderdeel  Ho IV 
5e onderdeel Bijlage 1 Begin een nieuwe reeks handmatig.
6e onderdeel  Bijlage 2 

Daarnaast kunnen natuurlijk alle onderdeelcodes handmatig ingevuld worden.

 
 3.

De indeling van een offerteonderdeel

Een offerte bestaat uit offerteonderdelen, ofwel hoofdstukken.
Elk offerteonderdeel kan bestaan uit:
  • Titel + Tekst
  • Titel + Tekst + Offerte/calculatieregels
  • Titel + Tekst + Offerte/calculatieregels + Tekst
Als we een tekst toevoegen in een offerteonderdeel kunnen we in de teksteditor aangeven op welke positie de calculatieregels opgenomen moeten worden. Als er in de tekst niets is opgenomen, worden de regels standaard onder de tekst getoond.

De titel
Deze bestaat uit de code en de omschrijving van het onderdeel. Als er bij code niets ingevuld wordt, wordt deze automatisch gegenereerd.

 Afdruklayouts
Elk offerteonderdeel kan met een aparte afdruklayout afgedrukt worden in de offerte.
Hiervoor koppelen we een afdruklayout aan het offerteonderdeel en op de afdruklayout van de offerte vullen we in dat we de onderdelen met afwijkende afdruklayouts willen afdrukken.

 
 4.

Optionele Offerteonderdelen
Een offerteonderdeel kan optioneel opgenomen worden in de offerte. De calculatieregels in dit onderdeel worden niet meegerekend in het offertetotaal.
De klant kan niet zien dat een offerteonderdeel optioneel is. Dit moet dan expliciet aangegeven worden in de titel van het onderdeel of in de tekst van het onderdeel.

Als een offerte met een optioneel onderdeel opdracht wordt, moet de gebruiker die optionele onderdelen nog kiezen als de offerte overgezet wordt naar een order.
Als de gebruiker niets doet, worden optionele onderdelen NIET meegenomen naar de order.

 
 5.
 Prijsperiode
Als er met servicecontracten gewerkt wordt, wordt hier aangegeven voor welke periode de prijs geldt (maand, kwartaal, jaar). Vervolgens verschijnt bij regels de optie om contractartikelen toe te voegen. Alleen de artikelen die aan de prijsperiode voldoen zullen verschijnen.
 
 6.
 Meer informatie...
Alle functies op een offerteonderdeel zijn beschreven onder functies en procedures. U vindt deze functies ook onder het menu Bewerken en onder het menu Extra.

Overzicht Offerteregels


Met offerteregels kan een calculatie gemaakt geworden. Op basis van verschillende regeltypes kunnen alle kosten berekend worden. Deze regeltypes zijn:
  1. Artikelen
  2. Arbeid
  3. Kosten
  4. Reiskosten
  5. NB-Artikel
  6. Voorraadartikel
  7. Materieel
  8. Tekst
  9. Recept
  10. Totalen en Subtotalen
  11. Samenstelling
  12. Calculatie onderdeel
  13. Standaard instellingen
1. 

toevoegen materiaal Artikelen
Het toevoegen van materiaal of artikelen gebeurt vanuit een apart overzicht: ArtSelect (Zoek Artikel) 
Hier kunnen één of meer artikelen gezocht en geselecteerd worden. Na het selectieproces klikt u op de knop Overnemen. Hierdoor worden de artikelen overgenomen naar de calculatieregels.

Artikelinformatie
Klik op de link van het artikelnummer en lees de actuele informatie uit Artikelbeheer.nl over dit artikel.

Artikelen uit een verkoopassortiment
Als er artikelen uit een eigen verkoopassortiment gekozen worden in ArtSelect, en bij het artikel is ook de oorspronkelijk leverancier ingevuld, dan worden deze artikelen in het bestelproces automatisch omgezet naar inkoop-artikelen van die leverancier.

Service-artikelen
Als er een prijsperiode (TE) ingevuld is op het onderdeel van de offerte, dan worden in ArtSelect alleen de service-artikelen getoond met die prijsperiode. In Offerte kunnen bij opdracht deze service-artikelen automatisch overgezet worden naar een Contract. Als er bij verschillende onderdelen verschillende prijsperiodes gekozen worden, zullen bij het overzetten naar contract twee of meer contracten aangemaakt worden, voor elke prijsperiode één.

  
2.

toevoegen arbeid Arbeid
Binnen de calculatieregels kennen we speciale regels voor het opvoeren van de werkzaamheden: Arbeid.
Geef de tijd op in een geschikte eenheid, bijvoorbeeld in uren of dagdelen of dagen. Met behulp van werksoorten kan met verschillende tarieven gerekend worden in de calculatie. De standaard werksoort kan al op een hoger niveau in de offerte of in de projectadministratie opgegeven worden.

  
3.

toevoegen kosten Kosten
De kostenregel is bedoeld voor alle andere soorten kosten, die we in rekening willen brengen.

Standaard instellingen
Voor de kostenregel gelden geen standaard instellingen voor de projectadministratie. Deze moeten apart ingevuld worden op de kostenregel.

  
4.

 Reiskosten
De standaard instellingen voor de reiskosten regels zijn opgenomen in het overzicht Reiskosten.
Hier kunnen standaard de geldige tarieven ingevuld worden.

De reiskosten kunnen zowel per uur als per kilometer opgenomen worden.

  
5. 

toevoegen eigen materiaal NB-Artikel
Eigen materiaal is een artikel, dat niet opgenomen is een in- of verkoopassortiment.(NB-Artikel = Niet Bestand - Artikel)
Dit kan bijvoorbeeld nog een oud artikel zijn dat in het magazijn ligt of een 'special' van een leverancier. In het laatste geval kan bij het NB-Artikel de leverancier opgegeven worden, zodat het artikel wel bij de leverancier besteld kan worden. Dus als een NB-Artikel mee moet gaan in het bestelproces moet er een artikelnummer en een leverancier opgegeven zijn. Indien het artikelnummer (nog) niet bekend is en het artikel op omschrijving besteld kan worden, vul dan 'x' of 99999 of iets dergelijk in.

Bij een NB-artikel moet zowel de inkoopprijs (kosten) als de verkoopprijs ingevuld worden.
Voor een NB-artikel worden de standaard instellingen voor de projectadministratie van materiaal overgenomen. Natuurlijk kunnen we hier op calculatieregelniveau van afwijken.

  
6.

toevoegen materiaal Voorraadartikel
Bij het selecteren van een voorraad-artikel is direct zichtbaar hoeveel artikelen in het magazijn aanwezig zijn in het magazijn van de gebruiker.  Dit is het hoofdmagazijn als er geen vestigingen aangemaakt zijn. Dit is het magazijn van een vestiging als de gebruiker (contactpersoon) geregistreerd staat onder een vestiging van de organisatie en het magazijn gekoppeld is aan deze vestiging.

Een voorraad-artikel opnemen in een offerte
Pas als van de offerte een order of handelsorder aangemaakt wordt, zal de voorraad afgeschreven worden. Dit gaat rechtstreeks, niet via een magazijnlijst.

Let op bij het werken met Kostenregistratie.
Bij het opnemen van een voorraad-artikel wordt geen gebruik gemaakt van magazijnlijsten, hierdoor vindt er dus ook geen kostenregistratie plaats.
Bij het werken met kostenregistratie, worden de kosten geregistreerd onder de materiaal regel in de werkbonnen.

  
7.

toevoegen materieel  Materieel
Op de regel wordt een materieelsoort opgenomen. Aan de materieelsoort is een tarief gekoppeld.
Dit is in werkwijze vergelijkbaar met een arbeidsregel met een werksoort.

Het daadwerkelijke materieel; de bedrijfswagen, de hoogwerker of bijvoorbeeld de klop-hamer-boormachine wordt gekozen op het moment van registratie.

  
8.

toevoegen tekst Tekst
Tussen de calculatieregels kan tekst opgenomen worden. Hiermee kunnen we een indeling maken van onze calculatie door bepaalde materialen bij elkaar te groeperen en de tekstregels als titeltjes te gebruiken.
Tekst kan ook gebruikt worden als een commentaar op een regel in de calculatie.

 Als u het regeloverzicht wilt beginnen met een tekstregel, adviseren wij om als eerste een lege tekstregel op te nemen, omdat aan die regel de kolomindeling gekoppeld is. De tekst wordt dan bij de kolom 'Omschrijving' getoond. Bij elke volgende regel begint de tekst gewoon links in het overzicht.

Tekstregels afdrukken
Bij het afdrukken kunnen we de regels over de volle breedte afdrukken of in de kolom omschrijving.
Deze instelling kan in de layout gezet worden.

 Bij het toevoegen van materiaal vanuit ArtSelect is het mogelijk een referentie op te geven bij de geselecteerde artikelen. Deze referentie komt als tekstregel mee boven de artikelen die deze referentie hebben.

  
9.

toevoegen recept Recept
In plaats van materiaal kunnen we ook een recept toevoegen op de calculatieregels. In ArtSelect worden nu de recepten getoond. De recepten kunnen verzameld worden in 'het winkelmandje' of middels de aantalkolom op het overzicht geselecteerd worden en vervolgens met de knop Overnemen toegevoegd worden. Lees ook het onderdeel materiaal toevoegen op de offerteregel.
Met een recept kunnen we in één keer meerdere materiaal- en andere regels toevoegen.
Met de knop receptregels kunnnen de detailregels van het recept bekeken of gewijziged worden .

Receptregels afdrukken
Bij het afdrukken kunnen de details van het recept wel of niet afgedrukt worden.

  
10. 

toevoegen total Totalen en Subtotalen
Een subtotaal telt altijd alleen regels op.
Het subtotaal van totalen telt altijd alleen boven staande subtotalen op.
Het totaal telt regels, subtotalen, subtotalen van totalen op.
Het onderdeeltotaal telt alle regels bij elkaar op.
Het offertetotaal zal vervolgens de totaalsom van de offerte tonen. Dit totaal gaat dus over meerdere onderdelen heen.

Hoe de subtotalen en totalen werken is het makkelijkste uit te leggen aan de hand van een voorbeeld:
regel 1    1   
regel 2 1    
    2  Subtotaal
regel 3 1    
regel 4 1    
     Subtotaal
       4 Totaal
regel 5  1    
regel 6  1    
   2  Subtotaal
regel 7 1    
regel 8     
    2  Subtotaal
        4 Totaal
regel 9 1   
regel 10 1   
    10Onderdeeltotaal
       

  
11.

toevoegen samenstelling Samenstelling
Een samenstelling is een korting of toeslag, die gebaseerd is op de regel boven de samenstelling. Dit kan een arbeidsregel, materiaalregel zijn of een kostenregel, alleen geen tekstregel. Een samenstelling kan ook gemaakt worden over een subtotaal- of totaalregel (ook totaal generaal).

Een samenstelling over meerdere regels
Als we een samenstelling over meerdere regels willen laten berekenen, moeten we deze regels eerst als een recept, subtotaal, totaal of totaal generaal opnemen. Vervolgens kan er een samenstelling berekend worden.

Een samenstelling per kostensoort
Een samenstelling kan algemeen zijn. Dan wordt er geen kostensoort bij de samenstelling ingevuld, maar alleen een percentage en een omschrijving. De samenstelling kan echter ook gelden voor één specifieke kostensoort door de gewenste kostensoort bij de samenstelling in te vullen. Het is dan wel belangrijk dat er op alle regels kostensoorten ingevuld zijn.
Als er een samenstelling over een totaal generaal gemaakt wordt en er een kostensoort opgenomen wordt, bijvoorbeeld Materiaal, dan worden alle regels die de kostensoort Materiaal hebben als grondslag voor deze samenstelling gebruikt. Eerder aangemaakte samenstellingen zonder kostensoort zullen hierin niet meetellen worden.

Samenstellingen op het totaal generaal
Over een totaal (generaal) kunnen meerdere samenstellingen opgenomen worden. Het totaal generaal zal vervolgens wel aangepast worden (het totaal is altijd inclusief het bedrag van de samenstelling), maar voor een volgende samenstelling zal zich nog steeds op het oorspronkelijke totaal baseren (exclusief samenstelling).
Het is belangrijk dat er maar één totaal generaal opgenomen wordt als er met samenstellingen gewerkt wordt. Meerdere samenstellingen over één totaal generaal kan wel, maar samenstellingen over meerdere totaal generaalposten niet.

Let op! Als er op het totaal generaal nog samenstellingen van toepassing zijn, zullen door het bepalen van de aanneemsom deze samenstellingen weer opnieuw bepaald worden. Dit leidt weer tot een nieuw totaal generaal, welke afwijkt van de aanneemsom (recursiviteit)

Actualiseren
Als het onderwerp (bron) van de samenstelling geactualiseerd wordt, zal de samenstelling automatisch aangepast worden.

Let op! Het veld BTW-tarief op samenstelling moet geïnterpreteerd worden als een filter veld. Wanneer BTW hoog wordt ingevuld, tellen alleen de bovenliggende regels van Hoog mee, Bij Laag alle regels van Laag én als Geen staat dan tellen alle BTW types mee.

  
12.

toevoegen calculatieonderdeel Calculatie onderdeel
Als we op de offerte een broncalculatie hebben opgegeven, dan kunnen we calculatieonderdelen overhalen naar de offerte.
Per onderdeel, bestekdeel of bouwdeel kunnen de totalen uit de broncalculatie overgenomen worden naar de offerte.
De totalen kunnen ook per kostensoort overgenomen worden uit de broncalculatie.
Tevens kunnen we nog een combinatie maken van beide.

Op deze wijze maken we een zogenaamd Eindblad.

Standaard Instellingen
De standaard instellingen voor de projectadministratie zullen uit de calculatie meegenomen worden naar deze offerteregels.

Opdracht
Bij Opdracht zullen de onderliggende regels van de totalen uit de calculatie overgenomen worden naar de order.
Met andere woorden niet alle calculatie onderdelen zullen altijd meegenomen worden naar de order.

  
13.

De standaard instellingen
Standaard instellingen voor de projectadministratie zijn:
  • De indeling in kostensoort voor materiaal en contracten en de daarbij behorende kortingen of toeslagen
  • De indeling met bewakingscodes
  • De standaard werksoort en de daarbij horende tarieven
  • De standaard reissoort en de daarbij behorende tarieven

Standaard instellingen voor de calculatieregels kunnen vooraf ingesteld worden:

offerteonderdeel De standaard instellingen voor de calculatieregels kunnen ingesteld worden op het offerteonderdeel
offerte De standaard instellingen voor de offerteonderdeel kunnen ingesteld worden op het offerte
project De standaard instellingen voor de offerte kunnen ingesteld worden op het project
projectadministratie De standaard instellingen voor de project kunnen ingesteld worden in de projectadministratie
bedrijfsinstellingen De standaard instellingen voor de projectadministratie kunnen ingesteld worden in de bedrijfsinstellingen.

De standaard instellingen zijn alleen van toepassing op het moment van aanmaken van een calculatieregel.
Als de standaard instellingen later worden aangepast zal dit geen veranderingen geven op de calculatieregel.
Deze kunt u alleen veranderen in de calculatieregel zelf of met de functie Manipuleren.
Als de tarieven wijzigen van de werksoorten of reiskosten, dan kunnen deze met behulp van de functie Actualiseren ook op de calculatieregels bijgewerkt worden.

  
 Meer informatie...
Alle functies op offerteregels zijn beschreven onder functies en procedures. U vindt deze functies ook onder het menu Bewerken en onder het menu Extra.

Overzicht Offertesjablonen


Offertesjablonen Offertesjablonen
Het loont zich om één keer goed na te denken over de inhoud en indeling van een offerte. Heel veel offertes hebben dezelfde opbouw. Al uw offertes worden waarschijnlijk aangeboden op basis van de algemene leveringsvoorwaarden. Neem deze vaste onderdelen op in een offertesjabloon. Zorg ook voor een vaste indeling van uw offertes. Zo voorkomt u dat essentiële onderdelen vergeten worden in het offerteproces. Hoe meer vaste onderdelen in een offerte opgenomen kunnen worden, hoe meer tijd u later bespaart.
Het is zinvol extra tijd te besteden aan de inrichting van offertesjablonen. Een offertesjabloon kan tot op regelniveau ingericht worden, dus een offertesjabloon kan een complete offerte bevatten. Alleen ontbreken dan nog de klantgegevens en de gegevens van de accountmanager.

Bij het aanmaken van een nieuwe offerte kunt u een sjabloon kiezen.

 Indien vanuit het Offerteoverzicht een sjabloon aangemaakt wordt, wordt u direct doorgeleid naar het Sjabloon overzicht. Immers, vaak moet het Sjabloon qua naamgeving, code maar ook inhoud vaak nog aangepast worden om gebruikt te kunnen worden.
Indien u wijziging heeft doorgevoerd kunt u direct weer terug naar het originele overzicht via de groene terug pijl linksboven.
  
 Zorg voor een goed beheer van alle sjablonen, zodat deze altijd up-to-date zijn. Dit voorkomt fouten en bespaart tijd. 
Maak afspraken over het beheer van de sjablonen.
Verwijder oude sjablonen.
  
 Een offertesjabloon kan meer informatie bevatten dan een offerte. Hier kunnen alle denkbare onderdelen opgenomen worden. Bij het aanmaken van een offerte op basis van een sjabloon kunnen dan onderdelen, die niet nodig zijn, uit de offerte verwijderd worden.

Overzicht Offertebewaking

  1. Offertebewaking
  2. Een memo voor bewaking
  3. De accountmanager
  4. De Scoringskans
  5. Meer informatie ...

1.

OffertebewakingOffertebewaking
Offertebewaking begint al bij leadregistratie. Een lead geeft aan wat u verwacht bij uw klant te verkopen. Door deze registratie kunt u leads veel beter bewaken. Er bovenop zitten, zoals we dat noemen.
In het overzicht offertebewaking worden alle leads en offertes bewaakt.

OffertebewakingDetails
Bij details wordt het offerteproces geanalyseerd. Hier worden de volgende gegevens per selectie getoond:

 

  • Links-boven: Geeft inzicht in alle offertes, binnen het huidige filter.
  • Links-onder: Geeft inzicht in alle offertes van deze klant. (zonder filter).
  • Rechts-boven: Geeft inzicht in alle offertes van deze accountmanager (zonder filter).
  • Rechts-onder: Geeft inzicht in deze actieve offerte.
Lead totaal             De totale verkoopprijs van alle leads binnen de opgegeven selectie.
Gewogen lead totaalHet totaal van (verkoopprijs x scoringskans) van alle leads binnen de opgegeven selectie.
Offerte totaalDe totale verkoopprijs van alle offertes (met status: nieuw, offerte, vervallen, opdracht en gefactureerd) binnen de opgegeven selectie.
Gewogen offerte totaalHet totaal van (verkoopprijs x scoringskans) van alle offertes (met status: nieuw, offerte, vervallen, opdracht en gefactureerd) binnen de opgegeven selectie.
Hierbij is de scoringskans van een vervallen offerte altijd 0%
Hierbij is de scoringskans van een opdracht altijd 100%
Hierbij is de scoringskans van een gefactureerde offerte altijd 100%
TotaalLead totaal + Offerte totaal
SuccesratioHet gewogen offerte totaal / het offerte totaal * 100%

  
2.

 Een memo voor bewaking
We kunnen een memo toevoegen aan een organisatie of aan een contactpersoon of aan een document.
In het memo kunnen we elke keer eerst een tijdstempel opnemen, doe dit bovenaan het document, zo ontstaat in de memo een chronologisch logboek, waarbij de recente informatie bovenaan staat.
Een tijdstempel kunt u vinden in de teksteditor, Voeg codefragment in:
De belangrijkste memo is de memo bij de organisatie, daarnaast kunnen we ook op documentniveau memo's toevoegen.
Aan elk document kan een memo gekoppeld worden, dus bijvoorbeeld bij een offerte, factuur of inkooporder.
Het memo-veld kan bijvoorbeeld een belangrijke rol spelen in de bewaking van een offerte. Voeg gespreksverslagen toe over het nabellen van een offerte, zo vindt u direct uw aantekeningen terug als u na een tijdje weer met de klant moet bellen.

 Zet algemene opmerkingen over een relatie in de memo van de organisatie.
Neem in de memo van het document alleen specifieke informatie voor dit document op.

  
3.

De Accountmanager
De accountmanager is degene binnen de eigen organisatie, die uw offertes in de gaten houdt en ze actief opvolgt.

Rechten
Als er sprake is van een sterke functiescheiding tussen verschillende accountmanagers kunnen accountmanagers het recht krijgen alleen hun eigen offertes te zien.

  
4.

De Scoringskans
De scoringskans van een offerte wordt ingevuld door de accountmanager. De accountmanager maakt een inschatting over de slagingskans van een offerte.

Afhankelijk van de scoringskans van de offerte is het belangrijk tijd en energie te steken in het maken van een gedetailleerde offerte.
Als de scoringskans gemiddeld laag ligt, dan is het efficienter om globaal te calculeren, maar als de scoringskans hoog is, dan loont het de moeite om gedetailleerd te calculeren. Het verzamelen van de benodigde artikelen hoeft dan slechts 1x te gebeuren en medewerkers kunnen daarna direct gebruik maken van deze informatie binnen andere processen, zoals order, werkbon en inkoop of factuur.

  
5.Meer informatie...
Alle functies op een offerte zijn beschreven onder functies en procedures. U vindt deze functies ook onder het menu Bewerken

Offerte Archief


info aan/uitArchief
 In het menu Bekijken, is een functie Ga Naar Archief opgenomen. Hier staan alle gearchiveerde documenten van dat overzicht.

info aan/uit Archiveren
Met de functie archiveren kunnen we documenten uit een overzicht verwijderen en in het archief plaatsen. Gearchiveerde documenten tellen niet meer mee in de totalen of bij analyses. Ook zijn niet alle functies beschikbaar in het archief. Om deze functies wel te kunnen gebruiken moet het item uit het archief gehaald worden.

info aan/uitUit Archief
Een document kan altijd weer terug gezet worden met de functie: Uit Archief. Het document wordt nu weer in het oorspronkelijke overzicht opgenomen.

Overzicht Verkoopcondities


Verkoopcondities
Verkoopcondities zijn kortingen of toeslagen op het materiaal.
Dit kan materiaal zijn uit een inkoop- of uit een verkoopassortiment. De verkoopcondities kunnen per klantgroep of per klant vastgelegd worden. Verkoopcondities hoeven niet klantgebonden te zijn. De verkoopcondities kunnen ook voor alle klanten gelden, laat dan de velden klant en klantgroep leeg.

De korting zal toegepast worden bij een calculatie met de opzet: Bruto - korting.
De toeslag zal toegepast worden op calculatieregels in een calculatie opzet: Inkoop + toeslag.

Door de verkoopcondities voor een klant vast te leggen, kunt u een consequent prijsbeleid voeren naar uw klant.
De klant loopt dan niet tegen vreemde verschillen in prijs op.
De verkoopconditie kan gelden voor:
  • al het materiaal, vul een * in bij leverancier en een * bij groep.
  • al het materiaal van een leverancier, vul een * in bij de groep.
  • alle materiaal uit een groep (conditiegroep) van een leverancier, vul de groepscode in.
  • een artikel, vul het artikelnr in.
Indien u een verkoopconditie invult, kunt u die maar van één type maken: OF korting(en), OF toeslag OF (voor artikelcondities) een verkoopprijs.

Wilt u in specifieke gevallen afwijken van uw verkoopregel dan doet u dit door de conditie een tweede keer in te voeren:
De eerste algemeen voor bijvoorbeeld een klantgroep, en de tweede specifieker voor een bepaald project of een specifieke klant.
Iedereen binnen die klantgroep krijgt dan bijvoorbeeld de algemeen opgevoerde Bruto -5%, terwijl voor klant X of Project Y de specifiekere Inkoop +12% actief is.

Deze manier van werken zorgt ervoor dat een afgesproken verkoopconditie veel helderder in het gebruik is:
Indien u een bepaalde armatuur altijd voor Bruto -10% verkoopt (vastgelegde verkoopconditie voor dat artikel), dan maakt het niet uit wat de opzet van een offerte of calculatie is: Dit is de afspraak, en deze geldt zodra verkoopcondities hanteren actief gemaakt is.

De verkoopcondities kunnen in de loop van de tijd aangepast worden of geactualiseerd worden. Bij actualiseren worden de prijsverandering uit het inkoopassortiment verwerkt in het verkoopassortiment.
De toegepaste verkoopcondities in bestaande calculaties of offertes veranderen niet, totdat ook deze geactualiseerd worden.

 Op de offerte kunt u aangeven of de verkoopcondities voor deze offerte wel of niet van toepassing zijn.
  
 In de ZP-versie worden verkoopcondities voor zover van toepassing altijd toegepast.
  
 Als verkoopcondities verwijderd worden, wordt de opgegeven korting of toeslag bij het actualiseren van een offerte, calculatie of contract niet meer aangepast, omdat de referentie hiervan is weggevallen.
Mocht het toch noodzakelijk zijn om verkoopcondities te verwijderen, volg dan de volgende procedure:
  • Zet de verkoopconditie(s) op 0%
  • Actualiseer alle nieuwe offertes/calculaties en contracten
  • Verwijder de verkoopconditie(s)
 Het is mogelijk om verkoopcondities op te geven die voor een heel project gelden.
  
 Als een verkoopconditie ook voor een NB artikel moet gelden, moet dit artikel eerst ingevoerd worden. Daarna kan het artikel geselecteerd worden en geactualiseerd. Dan zal de verkoopconditie ook hier actief worden.

Overzicht Standaard Teksten


standaard tekstenStandaard Teksten
Standaard teksten kunnen overal in de offerte of in offerteonderdelen gebruikt worden. Slim gebruik van standaard teksten voorkomt dat u teksten elke keer opnieuw moet bedenken. Standaard teksten kunnen goed gebruikt worden voor leveringsvoorwaarden, betalingsvoorwaarden etc. Maar ook commerciële teksten bij een product kunnen opgenomen worden als een standaard tekst.
De voordelen van standaard teksten:
  • Minder fouten.
  • Door het hele bedrijf wordt dezelfde tekst gehanteerd.
  • Iemand in het bedrijf is verantwoordelijk voor de inhoud van de standaard teksten.
  • Minder werk voor accountmanager.

Standaardteksten kunnen ingevoerd worden bij Menu, Systeem, Inrichting en dan Standaard teksten.
Een standaardtekst kan opgenomen worden in een onderdeeltekst via de editor met de sjabloon manager. 

Sjabloon Manager = Sjabloon manager

Na het toevoegen van een standaardtekst kan de tekst nog aangepast worden in de offerte.

kantoor: 088 266 7 266
service afdeling: 088 266 7 202
email: info@compano.com

Heeft u vragen of wilt u een probleem melden, ga dan naar Mijn Support-site:
Inlognaam:
Wachtwoord:


Home Helpdesk Modulewijzer SiteMap