Inkoopcontracten Module Inkoopcontracten

Overzichten

Overzicht Inkoopcontracten

Inkoopanalyse Inkoopcontracten
In het overzicht inkoopcontracten kunnen alle inkoopcontracten geregistreerd worden. Het inkoopcontract kan naar de leverancier gestuurd worden voor ondertekening. Alle voorwaarden kunnen in het contract opgenomen worden en bonus afspraken kunnen apart vermeld worden.
Onder een contract kunnen de bijbehorende inkoopcondities geïmporteerd worden.

Contactpersoon
Als er een inkoopcontract gemaakt wordt, kan er een contactpersoon aan het contract gekoppeld worden. Als de leverancier, waarvoor het inkoopcontract geldt, gekoppeld is aan een relatie, zijn de contactpersonen van deze relatie hier beschikbaar. Is de leverancier niet gekoppeld aan een relatie, zijn alle contactpersonen in het relatiebeheer beschikbaar.

De status van een inkoopcontract:
StatusContract Condities
Inkoopanalyse  In behandeling Dit contract is nog in behandeling. NIET GELDIG
Inkoopanalyse  Niet definitiefDit contract is nog in behandeling.
We wachten bijvoorbeeld nog op de handtekening van de leverancier.
 WEL GELDIG
Inkoopanalyse  DefinitiefDit contract is geldig WEL GELDIG
Inkoopanalyse  VervallenDit contract is niet meer geldig NIET GELDIG

Als meerdere contracten van dezelfde leverancier op definitief staan, geldt de meest recente ingangsdatum van deze contracten.

Inkoopcontracten kopiëren
Als er nieuwe afspraken gemaakt worden, moet er ook een nieuw contract aangemaakt worden. Als we een contract kopiëren, wordt automatisch het versienummer van het contract verhoogd.

Automatisch vullen

Wanneer er voor gekozen is om later inkoopcontracten aan u abonnement toe te voegen. Kunt u de bestaande inkoopconditie  automatische onder het contract toevoegen. U maakt eerst een nieuw inkoopcontract voor de desbetreffende leverancier aan. Nu kunt u de bestaande inkoopcondities automatisch vullen onder het inkoopcontract.

de condities alleen in excel beschikbaar zijn, dan gaat u eerst naar het overzicht van de inkoopcondities en daar kunnen de condities met behulp van de functie Excel Import ingelezen worden.

Inkoopcontracten vergelijken
Inkoopcontracten van één leverancier kunnen we vergelijken. Met deze functie kunnen we de zien of onze condities bij deze leverancier beter of slechter zijn geworden.
Het vergelijken van Inkoopcontracten vergelijkt meer dan alleen de condities.
Een leverancier kan niet alleen zijn inkoopcondities hebben aangepast, maar ook zijn bruto prijs kan in de loop van de tijd veranderd zijn.
Bij deze vergelijking kijken we uiteindelijk naar de netto prijzen van de artikelen, dus we passen beide inkoopcontracten van verschillende data toe op hetzelfde artikelbestand maar het eerste contract met de bruto prijs van de eerste contractdatum en inkoopcondities van het eerste inkoopcontract en we vergelijken deze met de brutoprijs van de tweede contractdatum en de inkoopcondities van het tweede contract.
We kijken op basis van deze contracten dus naar de netto prijswijzigingen.

Bij deze vergelijking kan een drempelwaarde opgegeven worden. Hierdoor krijgen we een resultaat, waarin alleen artikelen zijn opgenomen, die sterk gestegen of gedaald zijn. De drempelwaarde kan bijvoorbeeld 10% zijn. Het resultaat van de vergelijking toont dan alle artikelen, die onder het laatste inkoopcontract meer dan 10% of minder dan 10% gestegen of gedaald zijn.
Het resultaat van de functie inkoopcontracten vergelijken wordt gestuurd naar het email-adres van de gebruiker. De gebruiker ontvangt na een tijdje een email met daarin een link naar het Excel-bestand.
In het Excel-bestand staan alle artikelen en de toegepaste condities met de oude netto prijs en de nieuwe netto prijs.

Inkoopcontracten kopiëren
Op het overzicht inkoopcontracten heeft u onder Functies de mogelijkheid om een inkoopcontract te kopiëren. Bij het kopiëren krijgt u de mogelijkheid om de kopie van een andere KLANTGROEP te voorzien.

Situatie:
U heeft meerdere klantgroepen en per leverancier A / klantgroep afwijkende inkoopcontracten (de condities zijn anders voor klantgroep 100 en 200).
Bij een nieuw aangeleverd bestand, kopieert u een contract en leest de nieuwe (ICC) condities in. Bij afwijkende condities moet u dat voor elke combinatie doen, en dat kan ook niet anders.

Maar indien voor een leverancier B de condities voor klantgroep 100 en 200 WEL gelijk zijn kunt u op reguliere wijze eerst een nieuwe B / 100 aanmaken (kopie van vorige en ICC inlezen), maar vervolgens kunt u het resultaat via deze Functie - Kopiëren direct kopiëren naar klantgroep 200.
U heeft dan dus wel twee nieuwe contracten, maar slechts één keer hoeven in te lezen.

Overzicht Inkoopcondities

Inkoopcondities Inkoopcondities
Het overzicht inkoopcondities toont alle inkoopcondities, die de organisatie heeft met de leveranciers.

De inkoopcondities worden meestal geïmporteerd.
Uw leverancier kan een conditiebestand toesturen in het ICC-formaat. ICC-bestanden kunnen direct geïmporteerd worden.
Conditiebestanden kunnen ook aangeleverd worden in een csv- of excelformaat. Voor dergelijke bestanden moet eerst een passende layout aangemaakt worden, die 1-op-1 overeenkomt met de layout van de leverancier.

Automatische import op inkoopcondities
Conelgro is de eerste leverancier, die nu de inkoopcondities automatisch toestuurt. Het bestand met inkoopcondities wordt naar een emailadres gestuurd, vanuit dat emailadres worden de inkoopcondities automatisch ingelezen onder een nieuw inkoopcontract. De gebruiker kan de inkoopcondities activeren door het inkoopcontract definitief te maken.

Inkoopcondities importeren

Het is binnen ArtSelect mogelijk de conditiebestanden van de leverancier(s) in te lezen in uw eigen
data-omgeving. Op deze manier is het mogelijk niet alleen een brutoprijs te zien maar ook uw
berekende nettoprijs. Ook bij het ophalen van uw export zullen deze condities meekomen (indien
de juiste optie hiervoor gekozen is, zie hiervoor deel D). Indien u gebruik maakt van de webservice
ArtSelect, zullen de nettoprijzen direct zichtbaar zijn in het overzicht.

Condities zijn altijd klantspecifiek en u dient hier dan ook zelf zorg voor te dragen om deze periodiek
bij te werken. U kunt uw leverancier vragen hoe frequent deze bestanden wijzigen.
  1. Vraag bij uw leverancier of zij de condities in ICC formaat kunnen aanleveren. (ICC is een branchestandaard voor de conditiebestanden)
  2. Ga naar het tabblad ‘Menu’ en klik op ‘Inkoop’ en kies voor ‘Inkoopcondities’.
  3. Vanuit het overzicht ‘Inkoopcondities’ kunnen we een functie aanroepen door naar
    het tabblad ‘Import/Export’ te gaan.
  4. Klik nu op de knop ‘Importeer kortingen’.
  5. Kies de juiste leverancier.
    Het kan zijn dat de laats gekozen leverancier nog is ingevuld,
    als u tekst deze verwijderd zullen uw andere leverancier zichtbaar worden.
  6. Blader via de knop ‘Selecteer’ op uw computer naar het .ICC/.txt bestand.
  7. Niet meer aangeleverde condities:
    • Markeren als verwijderd: Dit is de meest gebruikelijke (default) optie.
      Alle records die wel in uw profiel zitten en niet meer in het aangeleverde ICC bestand, zullen
      automatisch de status verwijderen mee krijgen. Dit betekent dat deze conditiesrecords niet
      meer actueel zijn. Deze records zullen worden voorzien van een prullenbak!
    • Verwijderen:
      Bij deze opties krijgen de records die wel in uw profiel voorkomen maar niet meer in het
      aangeleverde ICC bestand, niet de status verwijderen maar worden ze direct uit de database
      verwijderd!
      Deze optie kiest u wanneer u bewust de historie wilt opschonen,
      bijvoorbeeld omdat er fouten inzitten.
    • Laten staan:
      Deze optie zal alle records inlezen en niets met de oude records doen
      die al in uw profiel zitten.
      Deze optie kiest u als u alleen enkele wijzigingen inleest,
      en niet een compleet ICC bestand. Deze optie zal zelden worden gekozen.
  8. Klik nu onderaan op ‘Importeren’ en uw verzoek zal ingediend worden.
    De condities zijn vaak binnen vijf tot tien minuten verwerkt en ook direct actief!
    U wordt via een e-mail ingelicht dat de condities verwerkt zijn.

Inkoopcondities Actualiseren
Bij het actualiseren van inkoopcondities worden alle netto prijscondities op verwijderd gezet als een artikel verwijderd of vervallen is.
M.a.w. inkoopcondities, die niet meer van toepassing zijn worden op verwijderd gezet.
Na deze actie kunnen deze inkoopcondities gefilterd worden op basis van hun status en verwijderd worden.

Overzicht Inkoopanalyse

Inkoopanalyse Inkoopanalyse
In het overzicht inkoopanalyse kunt u een eigen selectie artikelen opnemen, waarvan u de prijzen van verschillende leveranciers regelmatig wilt vergelijken. Alleen artikelen met alternatieven zijn geschikt om in deze inkoopanalyse op te nemen.
Artikelen met alternatieven herkent u aan de volgende icoontjes: Inkoopanalyse (De goedkoopste) en  Inkoopanalyse (Een ander artikel is goedkoper)

Een selectie van artikelen maken
  • Inkoopanalyse Ga naar Menu Bewerken - Functie +Artikel
    Zoek en selecteer artikelen met ArtSelect.
  • Inkoopanalyse Ga naar Menu Extra - Functie Importeren
    Importeer een artikellijst, de velden assortimentscode en artikelnummer zijn verplicht.
    Op basis van deze informatie wordt de overige informatie automatisch toegevoegd.
  • Het is ook mogelijk om in het overzicht Zoek artikel artikelen te selecteren en vervolgens met de knop Kopiëren mee te nemen naar het overzicht Inkoopanalyse en ze daar in te plakken. Deze knoppen vindt u onder het tabblad Bewerken.
Een analyse uitvoeren
  • Inkoopanalyse Ga naar Menu Functies - Functie Alternatieven
    Het rapport Alternatieven maakt een analyse van alle alternatieven van deze artikelen.
    Het rapport wordt naar het email adres van de gebruiker gestuurd.

Pas op,bij analyse op inkoopfacturen is er een groot verschil tussen een interne en externe gebruiker. De interne ziet alles, de externe alleen dat wat aan de klantgroep van bovenliggende organisatie is gekoppeld.