Eigen overzichten maken

toevoegen (Scherm)Layouts maken en wijzigen.
  • Nieuwe overzichten met extra informatie.
  • Kolommen (velden) toevoegen.
  • Kolommen (velden) verwijderen.
  • Kolommen breder of smaller maken.
  • Kolomnamen veranderen.
  • Sortering.
  • Het snelfilter instellen.
  • Het linker- en rechterpanel.
Kolommen
Door velden te selecteren bij het aanmaken van een layout, worden kolommen op de layout gezet. Voor verschillende soorten kolommen is het ook nog mogelijk om naast de kolomnaam andere eigenschappen te wijzigen. Dit kan door het geselecteerde veld aan te klikken. De beschikbare opties voor dit veld verschijnen dan onder Eigenschappen onderin het scherm.

De breedte van een kolom instellen
Tekst afbreken 'ja'    -> de volledige tekst wordt getoond over meerdere regels. Hierdoor kunnen de rijen in een schermlay-out hoger worden.
'nee' -> alleen de tekst die in de kolombreedte past , wordt getoond
StandaardDe kolom krijgt de waarde mee die in de database is vastgelegd. Dit kan een van onderstaande opties zijn.
AutomatischHet systeem bepaalt de meest gunstige waarde voor de desbetreffende kolom.
Uitvullen Slechts 1 kolom mag op uitvullen staan in het overzicht. Als er niet een kolom op uitvullen staat, zal het overzicht niet het hele venster kunnen vullen. Als er twee kolommen op uitvullen staan dan zal de 2e kolom weggedrukt worden.
<vul een waarde in, bv 50>De kolom krijgt een vaste breedte opgegeven in pixels. De effectieve breedte toont hoe breed de kolom nu is, zo kan u inschatten hoe breed u de kolom wilt hebben.
De waarde moet ingevuld worden op de plaats van <vul een waarde in bv 50>

Vrije Velden op een schermlay-out
Het is tevens mogelijk om vrije velden op een schermlay-out te plaatsen. Let hierbij er wel op dat deze kolommen een waarde meekrijgen. Vrije velden hebben namelijk standaard geen waarde omdat ze door uzelf zijn gedefinieerd.

Verwijderen
Layouts kunnen verwijderd worden. Alleen de standaard layout kan nooit verwijderd worden. Hierdoor heeft elk overzicht altijd een standaard layout.

Snel sorteren
Een overzicht kan gesorteerd worden door op de kolomkop te klikken. Er kan gewisseld worden in de volgorde van sorteren, oplopend of aflopend, door nogmaals op de kolomkop te klikken.

De sortering vastleggen in schermlayouts
In een schermlayout kunt u de kolommen op het overzicht toevoegen of verwijderen en de sortering vastleggen.
Als u een dubbele sortering wilt gebruiken moet deze sortering vastgelegd worden in een schermlayout.
Ga naar menu Bekijken - schermlayouts of naar schermlayouts bewerken als u al een schermlayout heeft gemaakt.
Als u gebruik maakt van een schermlayout, zal het systeem onthouden welke layout u het laatst heeft gebruikt.
Deze layout wordt gebruikt totdat u weer een andere kiest.

Het linker- en rechterpanel
De panels kunnen per overzicht, per gebruiker, per schermresolutie aan of uitgezet worden. Wilt u in één keer alle panels op alle overzicht aanzetten, dan kunt u in mijn gebruikersinstellingen, tabblad Systeembeheer kiezen voor
  1. linkerpanel aanzetten JA en
  2. rechterpanel aanzetten JA en
  3. vervolgens in het menu onder mijn gegevens kiezen voor de menufunctie Scherminstellingen terugzetten.
In het linkerpanel is opgenomen:
  • het navigatiemenu, hiermee kunt u snel direct gerelateerde informatie opzoeken.
  • het bewerkenmenu, hierin zijn alle functie opgenomen, die u ook kunt vinden onder het menu Bewerken en Functies.
In het rechterpanel is opgenomen:
  • het snelnavigatiemenu, toont uw huidige selectie in het overzicht en via dit menu kunt u ook andere informatiebronnen benaderen.
  • het snelfilter, met het snelfilter kunt u een filter zetten op uw huidige overzicht.
  • extra info, geeft extra informatie over uw huidige record.
Het snelfilter instellen
Als er in een overzicht in het rechterpanel een snelfilter actief, dan kan in een schermlay-out de instellingen van het snelfilter aangepast worden.
De gebruiker kan zelf opgeven welke velden in het snelfilter actief moeten zijn.