Toevoegen, wijzigen en verwijderen

Op elk overzicht zijn de standaard functies op genomen:

• Toevoegen
  • Wijzigen
  • Verwijderen
 1.toevoegen Toevoegen
 Bij het toevoegen van een regel in het overzicht worden alle verplichte of fout gevulde velden rood weergegeven.
Deze velden moeten dus verplicht ingevuld worden. De andere velden zijn optioneel.

2.toevoegen Wijzigen
 De gegevens van de geselecteerde rij wijzigen. Deze functie is niet actief als u geen schrijfrechten heeft in het overzicht of als er meer dan één rij geselecteerd is.
In de stambestanden kunnen alle gegevens van een record (rij) gewijzigd worden, behalve het codeveld. Dit veld kan niet gewijzigd worden als het in het verleden al eens gebruikt is. Is dit niet het geval, kan ook het codeveld nog gewijzigd worden. Daarna kunt u het codeveld alleen nog m.b.v. de functie manipuleren wijzigen.

3.toevoegen Verwijderen
 De geselecteerde regels worden verwijderd. Als u alle regels in de huidige selectie van het filter wilt verwijderen en het zijn meer regels dan in het scherm zichtbaar zijn, dan kunt u gebruik maken van de functie Alles Selecteren. In de stambestanden kunnen records (rijen) verwijderd worden, zolang ze nog niet in gebruik zijn. (Een voorbeeld van een stambestand is Kostensoorten, of Bankrekeningen.)
Als een record wel in gebruik is en de gebruiker klikt op verwijderen, dan verschijnt een foutmelding.
Als een record niet meer in gebruik is, kan deze gearchiveerd worden. Ze verschijnen dan niet meer in de keuzevensters, waardoor gebruikers ze ook niet meer kunnen kiezen.

Met de knop Insert kun je in veel overzichten een nieuw record toevoegen.
  Met de knop Delete kunt u een regel verwijderen, er volgt dan nog een melding of u zeker weet dat u het geselecteerde record wilt verwijderen. (Let op: een verwijderd item kan niet worden teruggehaald.)