CopyrightĀ© 2019

Functies en procedures

Toevoegen, wijzigen en verwijderen

Op elk overzicht zijn de standaard functies op genomen:

• Toevoegen
  • Wijzigen
  • Verwijderen
 1.toevoegen Toevoegen
 Bij het toevoegen van een regel in het overzicht worden alle verplichte of fout gevulde velden rood weergegeven.
Deze velden moeten dus verplicht ingevuld worden. De andere velden zijn optioneel.

2.toevoegen Wijzigen
 De gegevens van de geselecteerde rij wijzigen. Deze functie is niet actief als u geen schrijfrechten heeft in het overzicht of als er meer dan één rij geselecteerd is.
In de stambestanden kunnen alle gegevens van een record (rij) gewijzigd worden, behalve het codeveld. Dit veld kan niet gewijzigd worden als het in het verleden al eens gebruikt is. Is dit niet het geval, kan ook het codeveld nog gewijzigd worden. Daarna kunt u het codeveld alleen nog m.b.v. de functie manipuleren wijzigen.

3.toevoegen Verwijderen
 De geselecteerde regels worden verwijderd. Als u alle regels in de huidige selectie van het filter wilt verwijderen en het zijn meer regels dan in het scherm zichtbaar zijn, dan kunt u gebruik maken van de functie Alles Selecteren. In de stambestanden kunnen records (rijen) verwijderd worden, zolang ze nog niet in gebruik zijn. (Een voorbeeld van een stambestand is Kostensoorten, of Bankrekeningen.)
Als een record wel in gebruik is en de gebruiker klikt op verwijderen, dan verschijnt een foutmelding.
Als een record niet meer in gebruik is, kan deze gearchiveerd worden. Ze verschijnen dan niet meer in de keuzevensters, waardoor gebruikers ze ook niet meer kunnen kiezen.

Met de knop Insert kun je in veel overzichten een nieuw record toevoegen.
  Met de knop Delete kunt u een regel verwijderen, er volgt dan nog een melding of u zeker weet dat u het geselecteerde record wilt verwijderen. (Let op: een verwijderd item kan niet worden teruggehaald.)

Kopiƫren, Knippen en Plakken

De knoppen zijn dusdanig intelligent dat ze alleen verschijnen als de actie mogelijk is:

Kopiërentoevoegenwordt zichtbaar als het om een overzicht gaat, waaruit regels gekopieerd kunnen worden. Kopiëren wordt actief als er regels geselecteerd zijn.
Knippentoevoegenwordt zichtbaar als het scherm niet read-only is en het om een overzicht gaat, waaruit regels geknipt kunnen worden. Knippen wordt actief als er regels geselecteerd zijn.
Plakken toevoegenwordt alleen zichtbaar als het scherm niet read-only is, en wordt actief als er zich in het clipboard regels bevinden die geplakt kunnen worden in het actieve overzicht.
Let op! Er kunnen verschillende redenen zijn waarom de knop plakken niet actief wordt.
Bijvoorbeeld bij productonderdelen: Een product kan niet als onderdeel onder zich zelf geplakt worden; Een product dat al een onderdeel is, kan niet nogmaals geplakt worden.
De knop Plakken is dan niet actief en wordt licht-grijs weergegeven.

In bijvoorbeeld het overzicht Inkoopanalyse is alleen de knop plakken te zien. Deze wordt actief als er in het overzicht Zoek artikel artikelen geselecteerd zijn met behulp van de knop kopiëren.

De regels worden geplakt in de volgorde waarin ze gekopieerd zijn. Dus als van onder naar boven geselecteerd wordt, worden de regels ogenschijnlijk in omgekeerde volgorde geplakt. Ze worden echter geplakt, zoals ze geselecteerd zijn.

Direct wijzigen Aan/Uit

Wijzigen
 (Direct) Wijzigen Aan/Uit

Op diverse overzichten is de functie direct wijzigen opgenomen. Hiermee kun u snel wijzigingen direct in het overzicht doorvoeren.

Direct wijzigen houdt in dat de kolommen die zwart zijn direct gewijzigd kunnen worden als de functie aan staat. De kolommen die licht grijs gekleurd zijn kunnen niet gewijzigd worden.

Stel u wijzigt iets in een offerteregel, dan is deze wijziging direct zichtbaar als u op een andere regel gaat staan.
Let op! (sub-)totalen worden niet direct doorgerekend. Deze worden pas doorgerekend als het gehele scherm weer ververst wordt (F5 of het overzicht sluiten). Door bijvoorbeeld een korting in te voeren op een regel word het subtotaal ook anders.

Alles Selecteren

Selecties maken
Binnen alle zichtbare regels van het overzicht kan met behulp van de toetsen SHIFT en CTRL meer dan één regel geselecteerd worden. SHIFT selecteert de huidige selectie tot en met de regel die tijdens het indrukken van de SHIFT-toets wordt gekozen.
CTRL selecteert de huidige selectie, plus de regel, die tijdens het indrukken van de CTRL-toets wordt gekozen.

Alleen zichtbare regels kunnen op deze manier geselecteerd worden.

Meer regels zichtbaar maken door de zoom-factor van uw browser aan te passen.

toevoegen Meer regels selecteren
Maak gebruik van een filter of een zoekactie om de juiste selectie te maken en kies vervolgens menu Bekijken - functie: Alles Selecteren. Nu worden alle regels, ook die niet zichtbaar geselecteerd.
Zolang deze functie is gekozen, wordt de menubalk rood weergegeven, omdat andere functies dan uitgevoerd worden op alle regels. Als deze functie is gekozen, kan geen gebruik gemaakt worden van de functie wijzigen. Er kunnen namelijk niet meerdere regels tegelijk gewijzigd worden.

Navigatie

We kunnen in het systeem op verschillende manieren van het ene naar het andere overzicht navigeren:

MenuVia de tab menu kunnen we in de hoofdoverzichten komen van Compano Online Software.
Het menu is ingedeeld in een aantal functionele groepen. Onder een groep kunnen één of meer modules opgenomen zijn.
BekijkenDe eerste knop op de tab bekijken laat altijd één of meer voorgaande overzicht(en) zien. Deze overzichten worden onder elkaar geplaatst. Er verschijnt dan naast de knop een klein driehoekje dat naar beneden wijst, als u hier op klikt, worden de andere overzichten zichtbaar.
Zo kunt u bijvoorbeeld vanuit de calculatieregels onder een offerte terug naar de het offerteonderdeel of naar het overzicht offerte.
De tweede knop op de tab bekijken voor het filter laat een onderliggend overzicht zien, dus bijvoorbeeld de onderdelen van een offerte.
Ook vinden we onder bekijken knoppen naar de andere hulpvensters, zoals bij offerte kunnen we naar de sjablonen of naar het offertebewakingsoverzicht of naar het archief, waarin alle gearchiveerde offertes zijn opgeslagen.
Dubbelklik op een regelMet een dubbele klik op een regel kunnen we naar een onderliggend overzicht, dus bijvoorbeeld van offerte naar offerteonderdelen en van onderdelen naar calculatieregels.
Als er geen onderliggende overzichten zijn dan komen we met een dubbelklik in de details van ...
KruimelpadHet kruimelpad vindt u boven in scherm, naast de tabs. Op het kruimelpad kunt u klikken om terug te gaan naar bovenliggende overzichten. Zo kunt u vanuit de calculatieregels van de offerte weer naar het onderdeel of naar de offerte.
InrichtingElk overzicht is onderdeel van een module. De stambestanden voor een module zijn opgenomen onder het menu Systeem - Inrichting.
Linker PannelAls u in een overzicht uw linker pannel heeft openstaan dan kunt u hiervandaan ook navigeren naar onder- en bovenliggende niveaus.

Zoeken

toevoegenAls we naar informatie gaan zoeken, biedt het zoekboxje, links bovenaan de pagina veel mogelijkheden.
We kunnen naar allerlei informatie gaan zoeken. Niet alleen de informatie die we in het overzicht kunnen zien staan, maar ook de gerelateerde informatie. Zodra we een deel van een woord intikken, zal de zoekfunctie mee gaan helpen en een aanvullende woordenlijst presenteren.

In de zoekbox kunnen meerdere argumenten ingevoerd worden.
Tijdens het zoeken wordt de gebruiker geholpen met zoek-info, alle nog mogelijke combinaties worden in een lijst onder de zoekbox getoond.
Zo kan snel een zoekargument gekozen worden uit de lijst. Het zoeken wordt gestart door op Zoeken te klikken of een Enter te geven.

Het zoeken gebeurt altijd binnen het opgegeven filter.
Het zoekargument wordt ook weer gegeven in de link onder het zoekboxje, deze wordt zichtbaar als we met de muis over de link heen gaan.

In het systeem zijn standaard twee zoekmethodes beschikbaar:
U kunt uw eigen zoekmethode instellen bij Mijn Instellingen - tab systeembeheer. Hier is een optie beschikbaar:
Zoekmethode:
  • Zoeken op tekstfragmenten, die beginnen met ...
    • Een tekstfragment kan het begin van een (deel)woord zijn of een code of een artikelnummer, etc.
  • Exact zoeken
    • Bij het zoeken maakt u dan altijd een keuze uit de zoeklijst, of het volledige zoekwoord moeten worden ingevuld.

Bijvoorbeeld zoeken in het overzicht Offerte

• Zoeken naar een code of omschrijving van een offerte.
  • Zoeken naar de offertes van een gebruiker of accountmanager.
  • Zoeken naar klanten.
  • Zoeken naar teksten in een offerteonderdeel.

Bijvoorbeeld zoeken in ArtSelect
In ArtSelect kunt u zoeken op alle informatie uit:

• Het artikel
  • Het product
  • De leverancier
  • De fabrikant

Het zoekresultaat wordt op basis van populariteit van artikel gesorteerd.
Deze populariteit wordt bepaald door het selectiegedrag van alle gebruikers. In het begin zal dit nog niet erg duidelijk naar voren komen om dat deze statistische informatie eerst opgebouwd moet worden.

In de zoekbox kunnen meerdere woorden ingetikt worden.

Filteren

toevoegen Op elke overzicht is een filterfunctie opgenomen. Hiermee kunt u een selectie maken van de gegevens in het overzicht.
toevoegenAls u een selectie vaker wilt gebruiken kunt de filterselectie opslaan.

Standaard filtersBijvoorbeeld Mijn Offertes is een standaard filter op Offerte. Dit filter kan niet aangepast worden.
Voor alle omgevingenIn een centrale omgeving van het systeem kunnen centrale filters gedefinieerd worden, die door alle gebruikers in het systeem gebruikt kunnen worden.
Gebruikers van een lokale omgeving kunnen deze filters niet wijzigen.
Binnen mijn bedrijfEen filter maken, dat ook door andere medewerkers gebruikt kan worden.
Met rechten kan aangegeven worden wie deze filters mag beheren.

Geef deze filters een goed beschrijvende naam, zodat iedereen begrijpt waarvoor deze filters gebruikt kunnen worden.

Voor mijzelfEen filter maken, dat alleen door mijzelf gebruikt kan worden. Andere gebruikers zullen deze layout niet kunnen zien.

Het filter werkt altijd in combinatie met de zoekfunctie. Samen bepalen zij de selectie op het overzicht.

Help

toevoegen De indeling van de Help
Binnen Compano Online Software kennen we een aantal deelsystemen (kennisgebieden). Dit is een wat breder begrip dan een module, zo hebben bijvoorbeeld Offerte en Calculatie veel overeenkomsten en zijn gezamelijk opgenomen in het kennisgebied Verkoop. Deze kennisgebieden ziet u terug onder het menu. Verder is de menustructuur van het systeem zoveel mogelijk gelijk gehouden met de inrichting van het systeem zelf. Het Help-menu kent dus dezelfde indeling, hierdoor kunt u functionaliteit makkelijker terugvinden in de help.

MenuNavigatie, toegang tot de andere modules en overzichten.
BekijkenInformatie in overzichten, bekijken, details, zoeken en filteren, layouts voor eigenoverzichten.
BewerkenStandaard functies: toevoegen, wijzigen en verwijderen, kopiëren, knippen en plakken.
FunctiesSpecifieke functies voor overzicht in een module.
AfdrukkenRapportage, afdrukken, details, lijsten.
Import/ExportImporteren, bijwerken via Excel en exporteren naar Excel of Text-bestanden( tab, csv, etc)

Ook in de Help is deze structuur vastgehouden. Boven in het menu vindt u deze structuur terug.

Menu
Hieronder zijn de belangrijkste overzichten uit andere modules opgenomen. Zo komt u van de ene in de andere module. Elke module heeft dus zijn eigen menu-opties, maar steeds in dezelfde structuur.

Bekijken
Informatie bekijken, opzoeken, raadplegen, filteren en selecteren. Bij bekijken worden in de Help de overzichten getoond, met alle informatie die daarbij hoort.

• Navigatie, naar onderliggende gegevens, bijvoorbeeld naar de regels.
  • Filteren
  • Zoeken
  • Selecteren
  • Eigen overzichten (Schermlayouts)
  • Aanvullende overzichten

Bewerken
Onder Bewerken vindt u standaard functies voor de overzichten uit het onderdeel.

• Toevoegen
  • Wijzigen
  • Verwijderen
  • Kopieren
  • Knippen
  • Plakken
  • Alles selecteren

Functies
Hier zijn met name de specifieke functies opgenomen van de overzichten uit het onderdeel.

• Manipuleren
  • Archiveren
  • Actualiseren
  • en nog veel meer...
Afdrukken
Hier zijn alle rapportage functies opgenomen.
Elk overzicht kan voorzien worden van de standaard rapporten:
  • Detail informatie
  • Lijsten
  • Aangepaste rapportages

Import/Export

• Importeren via de Excel-webcomponent
  • Bijwerken via de Excel-webcomponent
  • Exporteren naar Excel
  • Text-bestanden importeren
  • Text-bestanden exporteren.

Rechter Infopanel
Bij heel veel overzichten wordt veel relevante informatie in het rechter infopanel getoond.
Elk info-onderdeel in het infopanel kan open of dicht geklapt worden. In het titelbalkje van het info-onderdeel zit een knopje voor het open en dicht klappen van het info-onderdeel. Het systeem onthoudt voor u of u bij een overzicht het infopanel aan of uit wil hebben staan.

Sorteren

Snel sorteren
Een overzicht kan gesorteerd worden door op de kolomkop te klikken. Er kan gewisseld worden in de volgorde van sorteren, oplopend of aflopend, door nogmaals op de kolomkop te klikken.

De sortering vastleggen in schermlayouts
In een schermlayout kunt u de kolommen op het overzicht toevoegen of verwijderen en de sortering vastleggen.
Als u een dubbele sortering wilt gebruiken moet deze sortering vastgelegd worden in een schermlayout.
Ga naar menu Bekijken - schermlayouts of naar schermlayouts bewerken als u al een schermlayout heeft gemaakt.
Als u gebruik maakt van een schermlayout, zal het systeem onthouden welke layout u het laatst heeft gebruikt.
Deze layout wordt gebruikt totdat u weer een andere kiest.

Linker en rechterpanels aan/uit zetten

info aan/uit info aan/uit info aan/uit info aan/uit
Linker- en rechterpanels standaard aan of uit zetten.

Menu Mijn Gegevens - Mijn Instellingen - Tabblad Systeembeheer
Per beeldscherm (verschillende formaten) kunnen standaard instellingen opgeslagen worden, waarmee alle linker- en rechterpanels aan of uit gezet kunnen worden. Nadat u deze instelling heeft aangepast kunt u onder het menu Mijn Gegevens de functie kiezen: Scherm instellingen terugzetten. Zo kunt u kiezen om deze extra panels bij een groot scherm allemaal aan te zetten en bij een klein scherm kunnen ze standaard allemaal uitgezet worden.
Per overzicht kan van deze instelling afgeweken worden. Het systeem onthoudt u laatste instellingen per gebruiker, per beeldscherm, per overzicht.

Dus eerst de instellingen goed zetten en daarna de functie Scherm instellingen terugzetten  info aan/uit  gebruiken.
Het linker- en rechterpanel kan breder of smaller getrokken worden met behulp van de muis.

Memo's maken

Memo's
Op veel plaatsen in het systeem kunnen memo's toegevoegd worden, bijvoorbeeld bij een relatie, een contract of bij een offerte. In de teksteditor van veel van deze memo's zit een logboekfunctie. Deze is bijvoorbeeld uitermate geschikt om bij relaties afspraken en opmerkingen bij te houden (een soort historie).

Met deze functie wordt namelijk aangegeven wie op welk moment iets toegevoegd heeft.
Deze functie vindt u onder 'Voeg codefragment in'. Klik op het pijltje naast de tekst en u ziet de combinatie van datum, tijdstip en de ingelogde gebruiker als eerste beschikbare optie staan. Als deze aangeklikt wordt, verschijnt deze informatie in de memo en kan eronder een tekst of opmerking ingevoerd worden.

Manipuleren

manipuleren De functie Manipuleren
Manipuleren is een bijzonder krachtige functie, die met kennis van zaken gebruikt moet worden.
Met behulp van de functie kunnen allerlei gegevens aangepast worden. Vaak kunnen ook de gegevens op lager niveau hier mee aangepast worden.

Zie ook de help voor Manipuleren van Offerte.

Algemene werkwijze:
  • Maak een selectie.
    • met behulp van het filter en het zoeken wordt een selectie gemaakt van waarover deze functie moet worden toegepast.
    • Als we op onderdelen staan dan gaat de manipulatie actie altijd over de calculatieregels van één of meer onderdelen.
    • Als we op offerteniveau staan dan gaat de manipulatie actie over één of meer offertes.
    • Kies eerst in menu Bewerken: Alles Selecteren, met deze functie kunt u alle regels selecteren ook al zijn ze niet direct zichtbaar.
      Deze functie wordt gebruikt in samenwerking met zoeken en filters
  • Kies Menu Functies: Manipuleren
    • Zet een manipulatie filter
  • Daarna verschijnt eerst nog een waarschuwing voordat de manipulatie wordt uitgevoerd.

Bijlage(n)

Bijlage(n)
Op veel plaatsen in het systeem kunnen Bijlage(n) toegevoegd worden. Bijvoorbeeld bij een relatie, een medewerker, een contract of bij een offerte.

Op het overzicht Bijlage(n) kunt u op verschillende manieren een bijlage toevoegen:

+Toevoegen
Hiermee voegt u een enkele bijlage toe. De bijlage krijgt automatisch een volgnummer toegewezen. U dient zelf een passende omschrijving mee te geven en het bestand te selecteren.

+Bijlagen
Hiermee kunt u meerdere bestanden vooraf selecteren die als bijlage moeten worden toegevoegd. De omschrijving wordt gevuld met de naam van het geselecteerde bestand. Deze kunt u eventueel later nog aanpassen.

+Afbeelding
Afbeeldingen die zijn gekoppeld aan een artikel (assortiment), kunt u met deze functie toevoegen. U kunt hier zoeken op artikelnummer maar ook zoeken op een (deel van de) omschrijving.

Archiveren

info aan/uit Archief
 In het menu Bekijken, is een functie Ga Naar Archief opgenomen. Hier staan alle gearchiveerde documenten van dat overzicht.

info aan/uit  Archiveren
Met de functie archiveren kunnen we documenten uit een overzicht verwijderen en in het archief plaatsen. Gearchiveerde documenten tellen niet meer mee in de totalen of bij analyses. Ook zijn niet alle functies beschikbaar in het archief. Om deze functies wel te kunnen gebruiken moet het item uit het archief gehaald worden.

info aan/uit Uit Archief
Een document kan altijd weer terug gezet worden met de functie: Uit Archief. Het document wordt nu weer in het oorspronkelijke overzicht opgenomen.

Eigen overzichten maken

toevoegen (Scherm)Layouts maken en wijzigen.
  • Nieuwe overzichten met extra informatie.
  • Kolommen (velden) toevoegen.
  • Kolommen (velden) verwijderen.
  • Kolommen breder of smaller maken.
  • Kolomnamen veranderen.
  • Sortering.
  • Het snelfilter instellen.
  • Het linker- en rechterpanel.
Kolommen
Door velden te selecteren bij het aanmaken van een layout, worden kolommen op de layout gezet. Voor verschillende soorten kolommen is het ook nog mogelijk om naast de kolomnaam andere eigenschappen te wijzigen. Dit kan door het geselecteerde veld aan te klikken. De beschikbare opties voor dit veld verschijnen dan onder Eigenschappen onderin het scherm.

De breedte van een kolom instellen
Tekst afbreken 'ja'    -> de volledige tekst wordt getoond over meerdere regels. Hierdoor kunnen de rijen in een schermlay-out hoger worden.
'nee' -> alleen de tekst die in de kolombreedte past , wordt getoond
StandaardDe kolom krijgt de waarde mee die in de database is vastgelegd. Dit kan een van onderstaande opties zijn.
AutomatischHet systeem bepaalt de meest gunstige waarde voor de desbetreffende kolom.
Uitvullen Slechts 1 kolom mag op uitvullen staan in het overzicht. Als er niet een kolom op uitvullen staat, zal het overzicht niet het hele venster kunnen vullen. Als er twee kolommen op uitvullen staan dan zal de 2e kolom weggedrukt worden.
<vul een waarde in, bv 50>De kolom krijgt een vaste breedte opgegeven in pixels. De effectieve breedte toont hoe breed de kolom nu is, zo kan u inschatten hoe breed u de kolom wilt hebben.
De waarde moet ingevuld worden op de plaats van <vul een waarde in bv 50>

Vrije Velden op een schermlay-out
Het is tevens mogelijk om vrije velden op een schermlay-out te plaatsen. Let hierbij er wel op dat deze kolommen een waarde meekrijgen. Vrije velden hebben namelijk standaard geen waarde omdat ze door uzelf zijn gedefinieerd.

Verwijderen
Layouts kunnen verwijderd worden. Alleen de standaard layout kan nooit verwijderd worden. Hierdoor heeft elk overzicht altijd een standaard layout.

Snel sorteren
Een overzicht kan gesorteerd worden door op de kolomkop te klikken. Er kan gewisseld worden in de volgorde van sorteren, oplopend of aflopend, door nogmaals op de kolomkop te klikken.

De sortering vastleggen in schermlayouts
In een schermlayout kunt u de kolommen op het overzicht toevoegen of verwijderen en de sortering vastleggen.
Als u een dubbele sortering wilt gebruiken moet deze sortering vastgelegd worden in een schermlayout.
Ga naar menu Bekijken - schermlayouts of naar schermlayouts bewerken als u al een schermlayout heeft gemaakt.
Als u gebruik maakt van een schermlayout, zal het systeem onthouden welke layout u het laatst heeft gebruikt.
Deze layout wordt gebruikt totdat u weer een andere kiest.

Het linker- en rechterpanel
De panels kunnen per overzicht, per gebruiker, per schermresolutie aan of uitgezet worden. Wilt u in één keer alle panels op alle overzicht aanzetten, dan kunt u in mijn gebruikersinstellingen, tabblad Systeembeheer kiezen voor
  1. linkerpanel aanzetten JA en
  2. rechterpanel aanzetten JA en
  3. vervolgens in het menu onder mijn gegevens kiezen voor de menufunctie Scherminstellingen terugzetten.
In het linkerpanel is opgenomen:
  • het navigatiemenu, hiermee kunt u snel direct gerelateerde informatie opzoeken.
  • het bewerkenmenu, hierin zijn alle functie opgenomen, die u ook kunt vinden onder het menu Bewerken en Functies.
In het rechterpanel is opgenomen:
  • het snelnavigatiemenu, toont uw huidige selectie in het overzicht en via dit menu kunt u ook andere informatiebronnen benaderen.
  • het snelfilter, met het snelfilter kunt u een filter zetten op uw huidige overzicht.
  • extra info, geeft extra informatie over uw huidige record.
Het snelfilter instellen
Als er in een overzicht in het rechterpanel een snelfilter actief, dan kan in een schermlay-out de instellingen van het snelfilter aangepast worden.
De gebruiker kan zelf opgeven welke velden in het snelfilter actief moeten zijn.

Exporteren naar Excel

1. Exporteren: een generieke functie op overzichten
 Veel overzichten hebben een exportfunctie naar Excel.
Standaard worden alle velden van het standaard overzicht geëxporteerd.

Als u na een Export gebruik wilt maken van Excel formules controleer dan het datatype van de cel(len) waar u de formule plaatst.
Selecteer bijv. het gehele werkblad en verander vervolgens de Celeigenschappen in Standaard. Dit kunt u uiteraard ook doen voor alleen de cellen waar de formule(s) in staan.
2. Een eigen Excel export-layout maken voor een overzicht
 ...

3. Een Excel export-layout verwijderen
 Alle layouts kunnen verwijderd worden, als u ze niet meer wilt gebruiken.
De standaard layout blijft altijd in het systeem aanwezig, deze kan dus niet verwijderd worden.

4. Problemen met het exporteren naar Excel

Belangrijke Internet Explorer Instellingen:

1. Registreer Compano Online Software als een Trusted Site.
    • Virusscanners laten deze site met rust.
  2. Installeer de Webcomponenten van Microsoft
    Om gebruik te kunnen maken van de Excel functie importeren, bijwerken en exporteren kunt u gratis de webcomponent van Microsoft downloaden: OWC11.exe
    Momenteel kunt u dat bestand hier downloaden: Office Web Components

Let op! OWC10 in combinatie met Internet Explorer 9 geeft problemen! OWC 11 is vereist voor IE9! Maakt u gebruik van Windows XP met IE8 dan heeft u OWC10 nodig.

Volg onderstaande stappen om de instelling van Internet Explorer juist in te stellen.

1.Registreer Compano Online Software als een Vertrouwde website.
 Ga naar 'Extra' en vervolgens klikt u op 'Internetopties'
Klik op het tabblad 'Beveiliging' en daarna op de zone 'Vertrouwde website'. Voor IE10 de zone 'Lokaal intranet'.
Voeg nu Compano Online Software en Artikelbeheer.nl toe als Trusted Site. Let op: De *. voor de domeinnaam mag u niet vergeten.
     *.compano.nl
     *.artikelbeheer.nl

2.Controleer onderstaande instellingen.
 Iedere zone heeft zijn eigen instellingen. Controleer of 'vertrouwde websites' is geselecteerd en klik op de knop 'Aangepast niveau...'
Er verschijnt nu een nieuw scherm met diverse instellingen. Controleer of onder het kopje 'Gedownloade elementen' de optie 'Inschakelen' is gemarkeerd bij 'bestand downloaden'.

4. Cookie settings
 Wij proberen het gebruik van cookies zoveel mogelijk te beperken. Echter enkele componenten gebruiken wel cookies, en derhalve dient u de volgende instelling in uw Internet Explorer te controleren of aan te passen.

Ga naar het tabblad 'Privacy' en klik op de knop 'Geavanceerd'.

5.  Werken met meerdere tabbladen in de Internet Explorer
 Om gebruik te kunnen maken van deze functionaliteit dient u onderstaande instelling aan te passen in de Internet Explorer.

Ga naar het tabblad 'Algemeen' en klik op de knop 'Instellingen' behorende bij het onderdeel Tabbladen. Een nieuw venster wordt geopend. Vink hier de optie 'Browsen met tabbladen inschakelen' aan.

Importeren uit Excel

1.  'Importeren' een generieke functie op heel veel overzichten

Op heel veel overzichten vinden we onder het menu Import/Export een functie: importeren uit Excel.
Standaard kunnen alle velden van het default overzicht geïmporteerd worden.
Met deze functie kunnen we nieuwe gegevens toevoegen en bestaande gegevens wijzigen in een overzicht.

Regels bij het importeren:

• Gegevens worden in de database overschreven als het sleutelveld van de gegevens bekend is in de import.
    • Een relatienummer is een voorbeeld van een sleutelveld.
  • Gegevens worden ook toegevoegd in de database als het sleutelveld onbekend is.
    • Gegevens krijgen niet automatisch een nieuw sleutelveld.
    • Als bij de import een sleutelveld veranderd wordt en de overige gegevens niet, dan wordt automatisch een nieuwe record toegevoegd.
    • Het oude record blijft bestaan.
    • Wordt een sleutelveld meegegeven die al bestaat, dan worden deze gegevens overschreven.
  • Via de importfunctie kunnen geen records verwijderd worden.
  Indien er lege regels in het te importeren bestand voorkomen, worden alleen de regels tot de lege regel geïmporteerd. Als het om nieuw toe te voegen informatie gaat, is nog geen sleutelveld aanwezig. Alleen de lege regels verwijderen en opnieuw importeren heeft dan tot gevolg dat de informatie tot de eerste lege regel opnieuw geïmporteerd wordt en er dubbel in staat. Verwijder dus dan eerst ook de regels tot de lege regel.
 Als u bijlages in wilt lezen, dient u dit in twee stappen te doen. Eerst de link naar de bijlage en vervolgens de omschrijving van de bijlage.

2.  Een eigen Excel import-layout maken voor een overzicht
 ...

3.  Een Excel import-layout verwijderen
 Alle layouts kunnen verwijderd worden als u ze niet meer wilt gebruiken.
De standaard layout blijft echter altijd in het systeem aanwezig. Deze kan dus niet verwijderd worden.

4.  Problemen met de koppeling met Excel

Belangrijke Internet Explorer Instellingen:

1. Registreer Compano Online Software als een Trusted Site.
    • Virusscanners laten deze site met rust.
  2. Installeer de Webcomponenten van Microsoft
    Om gebruik te kunnen maken van de Excel functie importeren, bijwerken en exporteren kunt u gratis de webcomponent van Microsoft downloaden: OWC11.exe
    Momenteel kunt u dat bestand hier downloaden: Office Web Components

Let op! OWC10 in combinatie met Internet Explorer 9 geeft problemen! OWC 11 is vereist voor IE9! Maakt u gebruik van Windows XP met IE8 dan heeft u OWC10 nodig.

Volg onderstaande stappen om de instelling van Internet Explorer juist in te stellen.

1.Registreer Compano Online Software als een Vertrouwde website.
 Ga naar 'Extra' en vervolgens klikt u op 'Internetopties'
Klik op het tabblad 'Beveiliging' en daarna op de zone 'Vertrouwde website'. Voor IE10 de zone 'Lokaal intranet'.
Voeg nu Compano Online Software en Artikelbeheer.nl toe als Trusted Site. Let op: De *. voor de domeinnaam mag u niet vergeten.
     *.compano.nl
     *.artikelbeheer.nl

2.Controleer onderstaande instellingen.
 Iedere zone heeft zijn eigen instellingen. Controleer of 'vertrouwde websites' is geselecteerd en klik op de knop 'Aangepast niveau...'
Er verschijnt nu een nieuw scherm met diverse instellingen. Controleer of onder het kopje 'Gedownloade elementen' de optie 'Inschakelen' is gemarkeerd bij 'bestand downloaden'.

4. Cookie settings
 Wij proberen het gebruik van cookies zoveel mogelijk te beperken. Echter enkele componenten gebruiken wel cookies, en derhalve dient u de volgende instelling in uw Internet Explorer te controleren of aan te passen.

Ga naar het tabblad 'Privacy' en klik op de knop 'Geavanceerd'.

5.  Werken met meerdere tabbladen in de Internet Explorer
 Om gebruik te kunnen maken van deze functionaliteit dient u onderstaande instelling aan te passen in de Internet Explorer.

Ga naar het tabblad 'Algemeen' en klik op de knop 'Instellingen' behorende bij het onderdeel Tabbladen. Een nieuw venster wordt geopend. Vink hier de optie 'Browsen met tabbladen inschakelen' aan.

Bijwerken via Excel

1. Bijwerken via Excel een generieke functie op overzichten
 Bijwerken via Excel is een zeer krachtige functie in Compano Online Software.
Hiermee kunt u zeer snel wijzigingen doorvoeren in een overzicht.
Standaard worden alle velden van het huidige selectie in het overzicht geëxporteerd naar excel.
Daar kunnen wijzigingen worden gedaan in de gegevens. De kolommen, die niet gewijzigd kunnen worden, worden grijs weergegeven.
Regels voor het bijwerken via Excel:
  • Records kunnen via deze functie niet verwijderd worden.
  • Extra gegevens kunnen vaak onderaan toegevoegd worden. Het sleutelveld moet dan leeg gelaten worden.
    • Deze nieuwe gegevens krijgen automatisch een sleutelveld. (automatische nummering)
  • De sleutelvelden en velden uit andere tabellen mogen niet veranderd worden.
    • De velden worden ook grijs weergegeven.
  • Ook codevelden mogen niet veranderd worden. Dit is namelijk ook een sleutelveld. Bij wijzigen zal een extra record toegevoegd worden.
 Indien er lege regels in het te importeren bestand voorkomen, worden alleen de regels tot de lege regel geïmporteerd. Als het om nieuw toe te voegen informatie gaat, is nog geen sleutelveld aanwezig. Alleen de lege regels verwijderen en opnieuw importeren heeft dan tot gevolg dat de informatie tot de eerste lege regel opnieuw geïmporteerd wordt en er dubbel in staat. Verwijder dus dan eerst ook de regels tot de lege regel.
 Als u bijlages in wilt lezen, dient u dit in twee stappen te doen. Eerst de link naar de bijlage en vervolgens de omschrijving van de bijlage.

2. Een eigen Excel bijwerken lay-out maken voor een overzicht
 ...

3. Een Excel bijwerken lay-out verwijderen
 Alle layouts kunnen verwijderd worden, als u ze niet meer wilt gebruiken.
De standaard layout blijft altijd in het systeem aanwezig, deze kan dus niet verwijderd worden.

4. Problemen met de koppeling naar Excel

Belangrijke Internet Explorer Instellingen:

1. Registreer Compano Online Software als een Trusted Site.
    • Virusscanners laten deze site met rust.
  2. Installeer de Webcomponenten van Microsoft
    Om gebruik te kunnen maken van de Excel functie importeren, bijwerken en exporteren kunt u gratis de webcomponent van Microsoft downloaden: OWC11.exe
    Momenteel kunt u dat bestand hier downloaden: Office Web Components

Let op! OWC10 in combinatie met Internet Explorer 9 geeft problemen! OWC 11 is vereist voor IE9! Maakt u gebruik van Windows XP met IE8 dan heeft u OWC10 nodig.

Volg onderstaande stappen om de instelling van Internet Explorer juist in te stellen.

1.Registreer Compano Online Software als een Vertrouwde website.
 Ga naar 'Extra' en vervolgens klikt u op 'Internetopties'
Klik op het tabblad 'Beveiliging' en daarna op de zone 'Vertrouwde website'. Voor IE10 de zone 'Lokaal intranet'.
Voeg nu Compano Online Software en Artikelbeheer.nl toe als Trusted Site. Let op: De *. voor de domeinnaam mag u niet vergeten.
     *.compano.nl
     *.artikelbeheer.nl

2.Controleer onderstaande instellingen.
 Iedere zone heeft zijn eigen instellingen. Controleer of 'vertrouwde websites' is geselecteerd en klik op de knop 'Aangepast niveau...'
Er verschijnt nu een nieuw scherm met diverse instellingen. Controleer of onder het kopje 'Gedownloade elementen' de optie 'Inschakelen' is gemarkeerd bij 'bestand downloaden'.

4. Cookie settings
 Wij proberen het gebruik van cookies zoveel mogelijk te beperken. Echter enkele componenten gebruiken wel cookies, en derhalve dient u de volgende instelling in uw Internet Explorer te controleren of aan te passen.

Ga naar het tabblad 'Privacy' en klik op de knop 'Geavanceerd'.

5.  Werken met meerdere tabbladen in de Internet Explorer
 Om gebruik te kunnen maken van deze functionaliteit dient u onderstaande instelling aan te passen in de Internet Explorer.

Ga naar het tabblad 'Algemeen' en klik op de knop 'Instellingen' behorende bij het onderdeel Tabbladen. Een nieuw venster wordt geopend. Vink hier de optie 'Browsen met tabbladen inschakelen' aan.